https://444.hu/assets/true-detective-header.jpg

A sorozat, ami nyomozót csinál a nézőből

KULTÚRA
2014 február 26., 20:15
comments 69
  • Hatodik részénél jár az HBO True Detective című sorozata.
  • Tévéműsornak talán a Breaking Bad óta nem volt ekkora kultusza.
  • Messze nem hibátlan, de a legjobb kirakós játék mostanában.
  • "Mi volt az a fekete csillag azon a lányon?" "Tekerd vissza, mi volt az a kép ott a falon?"
  • A cikk elejét nyugodtan elolvashatja az is, aki még nem látta, de szeretné.
  • A második fele viszont kőkemény spekuláció arról, hogy ki a gyilkos.

Rejtélyes gyilkosságok történnek a louisianai mocsárvidéken. Az áldozatok fiatal nők, alvilági kapcsolatokkal. Ügyeik felderítetlenek maradnak, a rendőrség tehetetlen, aztán fesejlik, hogy az ügy mögött valami sokkal sötétebb dolog van.

Éppen egy ilyen, valóságos történetről írtunk nemrég - nyolc nő gyilkosa, vagy gyilkosai lassan egy évtizede nincsenek meg a környéken. Már akkor sokaknak eszébe jutott, hogy ez pont olyan, mint az HBO éppen futó legmenőbb sorozatának, a True Detective-nek a története.

Inkább film, mint sorozat

A nyolcrészes minisorozatnak néhány hét alatt hatalmas kultusza lett. Sikeréhez kellett kilométerekről felismerhető vizuális világa, egyedi hangulata, a főszereplő rendőrpáros (Woody Harrelson és Matthew McConaughey) közötti feszültség dinamikája, és a bátor ritmusváltások komótos történetmesélés, gyors akció és az idősíkok között. Minden egyes epizódját alaposan hogyvoltozza minden magára adó újság a Daily Beasttől a Wall Street Journalig, de ez még semmi ahhoz képest, ahogy a reddit-felhasználók kielemzik minden kockáját.

true-detective-1c39701-02

A sorozat nyolc részből áll, tehát előre lehet tudni, hogy nem kell a történetet a nézettség miatt húzni-nyújtani majd. (Illetve lesz új szezon, de más történettel és szereplőkkel.) Ebből a szempontból sokkal inkább hasonlít nyolcórás mozifilmre, mint tévésorozatra.

Írója nem is kifejezetten tévés arc. Nic Pizzolatto alapvetően regényeket és novellákat írt, előtte pedig festeni és rajzolni tanult. Ahogy viszont rákapott a Sopranos, a Wire-re, Deadwoodra és a hasonló sorozatokra, rájött, hogy ez az a forma, amiben igazán ki tudja fejezni magát. Arról viszont sokáig nem is álmodott, hogy bekerüljön a tévés világba - ahogy egy interjúban elmondta, az iskola mellett is dolgoznia kellett, négy évig pultos volt Austinban, ez a világ neki elérhetetlennek tűnt. Aztán elkezdett írni, és kitartó munkával megcsinálta. A legtöbb hasonló sorozaton egész kreatív stábok dolgoznak. A True Detective-nek egy írója, és egy rendezője (Cary Fukunaga) van, akik nem is engednék, hogy más nyúljon ahhoz, amit kitaláltak.

Véresen komoly

Bár az internet alapvetően rajong érte, a sorozat messze nem hibátlan. Mind összetettsége, mind a történetvezetés tisztasága elmarad a legnagyobbaktól. Jogosan vethető fel, hogy tökéletesre csiszolt vizuális világával néha a tartalmi hiányosságokat fedi el, a hátborzongató louisianai táj pedig inkább díszlet, mint a hely szellemének és társadalmának rétegeit árnyaltan bemutató fontos elem. A sorozatok és filmek szinte állandó problémája itt is megjelenik - a női szereplők sokkal kevésbé kidolgozottak, mint a férfiak. Ami pedig a legfőbb ellenérv - az első pillanattól az utolsóig véresen komolyan veszi magát.

A lényeg mégsem ez. A True Detective nagyszerű szórakozás, kirakós és inspiráló feladvány. Ha tényleg a legapróbb részletekre is odafigyelünk, és megpróbálunk követni minden szálat, a legjobb játék, amit tévésorozat mostanában kínál. Én több epizódját is újranéztem már a reddit-fórumok átkutatása mellett, hogy biztosan ne maradjak le egyetlen képről sem, és erre azért kevés sorozat motivál.

A nietzschei cowboy

Ez a kettősség ott van Matthew McConaughey azonnal kultikussá vált nietzschei cowboy-figurájában. Lassú beszéde, kimért szippantásai, dörmögve elővezetett éjsötét világképe néha már önmaga paródiájának tűnik. De ha egy kicsit odafigyelünk arra, amit mond, jól látszik, hogy karaktere ennél lényegesen összetettebb, és van abban rendszer, amit beszél. Alapvetően logikusan érvel amellett, hogy az embernek a természet törvényei szerint nem lenne szabad léteznie, és a helyes döntés az, ha nem szaporodunk tovább, hanem kéz a kézben elindulunk a kihalás felé. Emellett viszont ő az, aki az erkölcsileg helyes döntéseket meghozza a sorozatban. Ez így együtt pedig mégiscsak egy állítás egy mainstream tévésorozat részéről.

Church4.998153ba2083cf214ffe0b0ce75d4e721-1024x576

Pizzolatto azt mondta, sokan javasolták neki, hogy rövidítse le McConaughey monológjait. A válasza az volt, hogy ez itt nem a CSI: Louisana. Akinek pedig nem tetszik, engedje el a sorozatot. Van elég másik műsor a tévében.

És akkor jöjjön a játék!

(Aki nem látta az eddigi részeket, de tervezi, az jobban jár, ha előbb megnézi őket, aztán folytatja a cikket. Úgysem értene egy szót sem.)

A Sárga király-vonal

yellow

A sorozatban többször is hivatkoznak egy bizonyos sárga királyra, akinek kulcsszerepe van az ügyben. Előkerül Dora Lange naplójában, majd egy vallomásban, ami miatt Cohle az ügy megszállottja lesz. Az io9 posztja után robbant be igazán, hogy miről szól ez valójában - a sárga király utalás Robert W. Chambers 1895-ös azonos című novelláskötetére, ami például H.P Lovecraftre is komoly hatással volt. Később pedig Pizzolattóra. A sorozat hatására egyébént a Sárga király az Amazon-eladási listák élmezőnyébe került. A kérdés pedig azóta az, ki valójában a Sárga király a sorozatban? Egyszerűbben, ki a gyilkos? Jöjjön néhány lehetőség. És persze simán lehet, hogy ezek nagy része, vagy akár mindegyike zsákutca, ahogy az is, hogy fontos részletek kerülték el a figyelmemet.

Billy Lee Tuttle

billylee

Mellette szól: Nagyhatalmú, köztiszteletben álló egyházi vezető, akinek iskoláihoz, és a már bezárt oktatási programjához kötődik több eset is. Ráadásul a kormányzó rokona. Ideális gonosz Hollywoodban, de ennél többről van szó. Az ő közbenjárásával igyekeztek 1995-ben kivenni a rendőrök kezéből az ügyet, és átadni egy “speciális osztagnak”. Gyanús, nagyon gyanús.

Ellene szól: A 2012-es gyilkosság idején már két éve hallott. Ahhoz pedig túl magas rangú figurának tűnik, hogy közvetlenül ő gyilkoljon. Valami köze azért elég valószínű, hogy van az ügyhöz. Egy kicsit csalódott lennék, ha annyira futna ki az egész, hogy a gonosz egyházi figura konzervatív politikus rokonai segítségével öldököl és tusolja el a dolgokat.

A kertész az iskolában

leny

Mellette: Ott volt az egyik legfontosabb helyszínen, az iskolában, ahol az ördögcsapdát figyelve Cohle-ban kezdett összeállni a kép. Meglehetősen hasonlít a “spagettiarcú lényre”, aki az egyik áldozatot elmondása szerint korábban megtámadta az erődben. És egyébként is gyanús a kinézete.

Ellene: Ugyanaz, mint Tuttle-nél, csak fordítva - ő állna az egész mögött? Ne már, ahhoz túl kis hal. A spagettiarcú lény pedig lehetett a gázmaszkos Reggie Ledoux is. Valami köze azért neki is lehet hozzá.

Rust Cohle

rust

Mellette: A sorozat bizonyos szakaszában elég egyértelműen próbálják arrafelé terelni a nézőt, hogy Cohle olyannyira megszállottjává vált az ügynek, hogy maga is szörnyeteggé vált. 2012-ben hazudik és titkolózik a rendőrök előtt. Előtte évekre eltűnik. A nyomozás pedig végig úgy alakul, ahogy ő akarja. Ha mindehhez hozzáadjuk radikális nihilizmusát, akár meg is lehetne a tettes. Pláne, hogy többször is előfordul a történetben, hogy találkozik valakivel, akit elsőre látásra kiráz a hideg a benne lévő sötétségtől.

Ellene: Tuti nem ő az. Valóban megszállottá válik, de éppen a másik oldalról. Megoldani szeretné az ügyet úgy, hogy tudja, sokkal nagyobb és veszélyesebb erőkkel kell szembeszállnia. Radikális nihilizmusa éppen, hogy a sorozat leginkább erkölcsös pozíciója. Ráadásul túl korai szakaszban terelődött rá a gyanú. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy saját kezébe vette az igazságszolgáltatást, és köze van Tuttle halálához.

Marty Hart

True-Detective-1x05

Mellette: Kezdjük a legjobb érvvel. Marty szerint a detektívek átka az, hogy nem veszik észre azt, ami az orruk előtt zajlik. Mi van, ha velünk is ez történik? Például a sorozat poszterén. Elsőre jelentéktelennek tűnik, de mi van, ha nem véletlenül van levágva az ő szőke tincse - vagy, hogy máshogy mondjuk, sárga koronája?

De ennél azért vannak komolyabb érvek is. Az erdei jelenetben miért lövi le gondolkodás nékül Reggie Ledoux-t amikor a történet szerint korábban soha nem is látta? Miért fontos neki, hogy sietősen arrébb hívja Cohle-t az iskolánál, ahol épp az említett kertésszel beszél? Ő hazudik a legtöbbször. És ami a legfontosabb, családjában szaporodnak az árulkodó jelek. Lánya, Audrey bizarr játékokat játszik babáival, és hasonló dolgokat dolgokat rajzol.

jhWhGAM-thumb-550x305-91469

Amit pedig egy sasszemű reddites szúrt ki - otthonában még a gyilkosságoknál használt szimbólum is megjelenik a falon. Amikor összeveri szeretője szeretőjét, azt mondja, nem vagyok pszichopata. Mi van, ha ez egy metaüzenet a karakteréről, akinek küldetése van a gyilkosságokkal?

Ezt már csak két tényező fokozza. Az ötödik epizód egyik jelenetében jól látszik a felirat az övén: All Around Cowboy. Van ilyen ilyen 1979-es dal (előadója Marty (!) Robbins), ami épp királynőkről, szőke kék szemű lányokról szól - mintha csak az áldozatokról lenne szó. Egyébként mi a sorozat címe? True Detective, egyes számban. Ha választani kell, szerintem nem Marty a trú.

Ellene: A felsorolt pontok nagy részét meg lehet magyarázni. Marty forrófejű és erőszakos, de összességben inkább gyenge jellem, aki szereti a könnyebb utat választani, és inkább hazudni, mint felvállalni az igazi konfliktusokat. Lányának viselkedése könnyen lehet egyszerűen annak a közegnek az eredménye, amiben felnőtt. Martynak igazából Rusttal van baja - ezt a hatodik rész el is meséli.

Maggie apja

truedetective

Mellette: A börtönben Charlie Lange arról beszél a rendőröknek, hogy gazdag emberek járnak imádni az ördögöt az erdőbe. A leírás leginkább Maggie apjára illik, akit eddig csak egyszer láttunk a sorozatban, de két dolog derül ki róla - vízparti családi háza alapján elég jómódúnak tűnik, és arról panaszkodik, hogy a fiatalok feketére festik magukat, és már csak a szex érdekli őket. Bezzeg régen. Biztosan nem véletlenül láttuk ezt a jelenetet. Audrey furcsa viselkedése pedig lehet az ő hatása is.

Ellene: Nincs kifejezett ellenérv. Ez nem azt jelenti, hogy tuti ő a gyilkos, de amennyit tudunk róla, az inkább gyanús.

A legszebb elmélet - titkos társaság

5ncTvfK-thumb-550x309-91467

Az eddigi legjobb magyarázatot is egy reddit-felhasználó dolgozta ki, itt lehet elolvasni. Eszerint nem is a sárga király a lényeg, hanem az öt lovas. Az elmélet lényege, hogy az öt áldozat férfirokonai megfogadták egymásnak, hogy fel fogják áldozni őket, de úgy, hogy ők maguk is ezt akarják. Ehhez pedig át kell mosni az agyukat. Erre utal az elmélet szerint egy kép Dora Lange anyjának házában, ahol a lány öt lovas mellett áll. Marty is az öt férfi között van, ez magyarázza lánya sötét fordulatait, a vége pedig az kell, hogy legyen, hogy őt is megöli.

Ellene szól: Felvethető néhány dolog (például, hogy az egyik “király” az elmélet szerint Billy Lee Tuttle, de nem tudunk arról, hogy a 2012-es áldozat az ő rokona lenne), de olyan szépen van kidolgozva az egész, hogy kár is belekötni. (Létezik más elmélet is arról, ki az öt lovas.)

4ak6MHq (1)-thumb-550x309-91465

És akkor még nem is beszéltünk arról, ki a rejtélyes sebhelyes óriás.

Két rész van még hátra,  Pizzolatto szerint egy külön tartalmi egység. Lehet, hogy nem tökéletes ez a sorozat, de én biztosan ott fogok üni előtte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.