Megszűnhet a közszereplők bírálásának "méltányolható közérdekből" való tiltása

Tbg
politika
2014 február 27., 15:30

Még nem biztos, hogy így lesz, de a VS.hu tudni véli, hogy igen, hétfőn az Alkotmánybíróság megsemmíti az ide vonatkozó paragrafust az új Ptk-ban.

2:44. § [Közéleti szereplő személyiségi jogának védelme]

A közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét !!!méltányolható közérdekből!!!, szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja.

A törvény szövegéből tehát kikerülhet az, hogy valamely közszereplőt azért ne lehetne bírálni, mert valami méltányolható közérdek szóba jön.

Fogalmunk sincs, hogy milyen helyzet lehet az ilyen helyzet, ezért valószínűsítjük, hogy egy olyan gumiszabály akar/akart volna lenni, amire bármi felhúzható.

A méltányolható közérdekre való hivatkozás egyébként a Ptk parlamenti elfogadása előtt, módosító indítványként került az Országgyűlés elé, természetesen átment a fideszes frakción.

Az új Ptk március 15-én lép hatályba. (VS)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.