Oroszország harckészültségben

hadsereg
2014 február 27., 07:58
comments 71

Harckészültségbe helyezték az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit a korábban elrendelt gyakorlat keretében Oroszország nyugati határain – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az orosz fegyveres erők megerősített harci ügyeletet tartanak az említett térség légterében, vadászgépek folyamatos járőrözést folytatnak a levegőben, a határ menti területen.

150 ezer katonát állítottak készültségbe a határnál - írja a BBC.

Az Euromaidan (a hónapok óta tüntető nyugatpárti ukrán utcai ellenzék Twitter-oldala) közben folyamatosan posztol utakon vonuló tankokról fotókat:

Az ukrán ideiglenes államfő, Olekszandr Turcsinov figyelmeztette az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen. Mint mondta: Ukrajna agressziónak tekintene minden olyan orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a Fekete-tengeri hadiflotta krími támaszpontjának területén kívül hajtanának végre – írja az AP.

Az MTI azt az egyelőre nem megerősített információt közölte, hogy páncélozott szállító járművek indultak a szevasztopoli orosz flottatámaszpont felől Szimferopol felé, de aztán megálltak, tárgyaltak egy rendőrrel, és visszafordultak. Ezt az Interfax-Ukraina közölte szemtanúkra hivatkozva. Az Euromaidan közölt egy videót hét jelzés nélküli tankról:

John Kerry amerikai külügyminiszter már tegnap azt mondta, hogy nagy hiba lenne az oroszok részéről egy ilyen katonai erődemonstráció - írja az Independent. "Ez nem a Rocky IV" - mondta Kerry.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is aggódik, és a Twitteren felszólította Oroszországot, hogy semmi olyat ne tegyen, amit félre lehetne érteni.

"Ez drasztikus lépés, és figyelmeztetem azokat, akik ezt tették, és azokat is, akik megengedték nekik ezt tenni, mert így szokott kezdődni egy regionális konfliktus. Ez nagyon veszélyes játék" - mondta Radoslaw Sikorski.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.