Gazprom: Ideje, hogy Ukrajna rendezze a számlát

külföld
2014 március 01., 09:39
comments 39
  • Eddig kedvezményes volt a gáz.
  • Ennek viszont ára volt.

Adósságainak törlesztésére szólította fel Ukrajnát szombaton a Gazprom. A cég szerint Kijevnek 1,55 milliárd dollár tartozása van. Ha Ukrajna nem tesz eleget kötelezettségeinek, Moszkva "a továbbiakban nem tud kedvezményt adni az orosz gázszállítmányokra".

Oroszország akkor biztosította a kedvezményt Ukrajnának, amikor Viktor Janukovics ukrán elnök még november végén bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt. A gáz ára ezer köbméterenként 268,50 dollárra csökkent a 2009 óta érvényben lévő 400 dollárról.

Ukrajna az elmúlt időszakban ötödére - napi 15-25 millió köbméterre - csökkentette az orosz gázimportot, ukrán indoklás szerint azért, mert a szokásosnál melegebb az időjárás, és jelentősre duzzadt az ukrán felhasználók kifizetetlen gázszámlája.

Az ország évente átlagosan 55 milliárd köbméter fölgázt használ fel, aminek több mint a fele orosz import. A decemberben kötött gázszerződés szerint Oroszország negyedévente felülvizsgálja az Ukrajnának szállított földgáz árát.

Ukrán tájékoztatás szerint az Oroszországgal szembeni tartozásából Kijev február 24-ig 1,68 milliárd dollárt törlesztett. Az ország tavalyról 2,634 milliárd dollárral, az idei évről 658 millió dollárral tartozott a Gazpromnak. Az átutalt 1,68 milliárd dollár a két tartozás fele. Az ukrán gázszolgáltató korábban április 15-ig haladékot kért a fennmaradó összeg kifizetésére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.