Volt ám olyan, amikor Orbán Viktornak nem tetszett az orosz fegyverek beélesítése

politika
2014 március 01., 19:59
comments 71

Itt a jövőről van szó. Arról, hogy az a világ köszönt-e ránk, amiben az erőpolitika sikereket érhet el a világban, vagy pedig a nemzetközi közösség elég erős, bölcs és megfontolt lesz ahhoz, hogy világossá tegye: hiába érzi valaki újra megerősödve magát, mint például Oroszország, nem jelenti azt, hogy fönnálló konfliktusait olyan módon rendezheti el, amely elfogadhatatlan a 21. század emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó világában.

Ezt Orbán Viktor nyilatkozta az Infórádiónak 2008. augusztus 14-én, az orosz-grúz háborúról. (Az interjút Török Gábor hozta fel most, azzal a megjegyzéssel posztolva a Facebookra, hogy "Ezt azoknak küldöm, akik tényleg azt hiszik, hogy a magyar jobboldal tradicionálisan orosz- és megszállás-barát".

A riporter kérdésére, hogy miért van meggyőződve arról, hogy nem Oroszországnak, hanem a grúzoknak van igaza, az akkor ellenzékben lévő Orbán azt mondta:

"Magyarországnak van tapasztalata a vele szemben indított katonai akciókat illetően. Ezért is tartom fontosnak, hogy a politika, az erkölcs és a jövő szempontjából Magyarország egyértelműen foglaljon állást. Hazánkat az elmúlt évszázadban többször is elfoglalták, de nem emlékszem olyanra, amikor a bennünket megtámadók ne érezték volna igazságosnak, hogy elfoglalják városainkat, és a lakosság egy részét deportálják.

Engem a 20. század történelmének fényében hidegen hagynak az agresszornak azon nyilatkozatai, miszerint semmi rosszat nem tettek. Viszont a puszta tények szerint idegen csapatok állomásoznak egy másik ország területén, szétlőnek városokat és ártatlan civilek halnak meg. Nem akarjuk, hogy a 21. század olyan legyen, mint amilyen a 20. század volt. Ezért egyértelműen és erőteljesen ki kell nyilvánítani az euroatlanti elkötelezettséget.

Ki kell nyilvánítanunk, hogy az Amerikával együttműködő Európának igenis van felelőssége, és vannak eszközei, amelyeket józanul és okosan ilyen történelmi pillanatban használni kell. Nekünk nem egy külső szemlélő szerepét érdemes elfoglalnunk, hanem egy közép-európai ország szerepét."

Még mondta azt is, hogy

Amit az oroszok most mondanak, az semmivel sem különbözik attól, amit 56-ban mondtak Budapestről.

2008-ban még úgy látta, hogy

A nyers erőpolitika birodalmi szemléletű és erejű érvényesítése, amelyet Oroszország most vállalt, az elmúlt 20 évben ismeretlen volt.

Most Orbán Viktor ilyet nem nyilatkozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.