https://444.hu/assets/000_Par7808132.jpg

Van, aki örül neki, hogy megjöttek az oroszok

POLITIKA
2014 március 02., 06:19
comments 8

Úgy néz ki, hogy a krími meccs, legalább is részben, nem a fegyvereken vagy a pénzen, hanem az ukrán kisebbségi törvényen csúszott le.

A Janukovicsot leváltó ellenzéki szervezetek közül a nacionalista Szvoboda már a tüntetéseken beígérte, hogy eltörlik a kisebbségi törvényt. Ez a törvény lehetővé tette a kisebbségi nyelvhasználatot minden olyan régióban, ahol a kisebbség részaránya több volt, mint 10 százalék. Ezért lehetett például a magyar regionális nyelv Beregszászon.

Janukovics leváltása után a legelső dolga az volt az ukrán parlamentnek, hogy ezt a törvény visszavonja.

Ez viszont nem csak ürügyet szolgáltatott az oroszoknak a beavatkozásra, hanem valószínűleg meg is győzte az Ukrajnában élő kisebbségeket, hogy az új felállás nekik nem kedvező.

Ez a Reuters Krím-félszigeten készült riportjából is kiderült.

"Nagy hiba volt azt mondani ott a Majdanon, hogy betiltják az orosz nyelvet. Nem akarunk másodrendű állampolgárok lenni a saját otthonunkban. Egyáltalán nem vagyok az egységes Ukrajna ellen, és igen Janukovics nem volt jó, sokat loptak. De ami most jönne az még rosszabb. Fasiszták és neonácik."

Ezt egy orosz hajós mondta, miután a félszigeten megjelentek az azonosító nélküli, de egyértelműen orosz csapatok.

Szevasztopolban a haditengerészeti bázis miatt amúgy sem szokatlan orosz katonákat látni, de most egészen karneváli a hangulat. Az emberek többsége láthatóan örül maszkos fegyvereseknek, együtt fotózkodnak velük.

Egy esküvői konvoj vidáman dudál a katonáknak, miközben egy pópa megáldja őket.

A maszkosok sem különösen idegesek, mikor valaki odamegy hozzájuk, hogy a fenébe küldje el őket, akkor sem szólnak semmit.

Persze vannak, akik nem örülnek, de úgy tűnik, hogy ők sem elvi okokból ellenzik a megszállást / felszabadítást, hanem mert közvetlenül befolyásolja az életüket.

"Itt van a parton az éttermem, lassan kezdődik a turista szezon. Nekem nem lehet itt háború." -

mondja egy férfi. Egy pincérnő arról beszél, hogy ha a feszült helyzet miatt nem tudnak kinyitni, akkor bukja a fizetését.

"Minket senki sem kérdezett meg, hogy mit szeretnénk. Csak bábok vagyunk a játszmáikban. Egy cárunk van, egy istenünk: Putyin"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.