A britek úgy szállnának szembe Oroszországgal, hogy az üzletet nem rontják közben

külföld
2014 március 04., 10:32
comments 25

A brit kormány szerint ugyan szükség van szankciókra Oroszországgal szemben, de ezek nem érinthetik London pénzügyi központját. Erről egy titkos kormánydokumentumban lehetett olvasni, amit a Downing Street 10 előtt fényképeztek le egy képviselő kezében.

David Cameron nyilvánosan arról beszélt, az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Oroszországra az Ukrajna elleni agresszió miatt.

A dokumentum szerint ugyanakkor a brit kormány

  • gazdasági szankciókat egyelőre nem támogat
  • utazási és vízumkorlátozás szóba jöhet
  • a katonai beavatkozást kifejezetten ellenezi
  • arra számít, hogy fel kell készülni arra, hogyan lehet gázt juttatni Ukrajnába, ha Ororszország leállítaná a szállítmányt
  • konkrét fenyegetéseket személyes találkozókon fogalmazna meg, nyilvánosan inkább az általánosságoknál kell maradni

A Guardian forrásai megerősítették, hogy a kormány szándéka valóban az, hogy a City of London továbbra is maradjon nyitva az orosz tőke előtt, mert ez Nagy-Britannia gazdasági érdeke. Döntés ugyanakkor nem született ezen az ülésen.

Az ülés után David Cameron arról beszélt, hogy diplomáciai, politikai, gazdasági és egyéb nyomást kell gyakorolni Oroszországra, amiért megsértette egy másik ország szuverenitását és területi egységét.

Arról, hogy miért a gazdasági szankciók lennének igazán hatékonyak Oroszországgal szemben, a Nyugat miért vonakodik mégis bevetni ezeket, bővebben itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.