Tudta, ki a hibás azért, hogy Zuschlag börtönbe került? Ön!

KULTÚRA
2014 március 10., 16:09
comments 122

Röviden úgy volt, hogy Zuschlag János kapott egy reklámszatyorban ötvenmillió forintot, majd nyolc évre börtönbe csukták.

Hogy hosszabban hogy volt, arról a szerző maga számol be frissen megjelent, Pártházból börtönbe című kötetében, a borítón egy kemény, sokat látott férfival, aki úgy néz ki a vékony keretes szemüvege mögül, hogy ha olvasót lehetne szerzői pillantással ölni, én már rég halott lennék.

Sajnálom, hogy annyi fájdalmat okoztam. János

Aki ezt a könyvet a kezébe veszi, nyilvánvalóan két egyszerű kérdésre szeretne két egyszerű választ kapni. Az első kérdés, hogy mit csinált Zuschlag János, de erre tudjuk a választ: lopott, csalt, hazudott, és ezt ő maga sem tagadja, sőt. A második fontos kérdés: vajon ki a hibás azért, hogy Zuschlag Jánosnak nyolc évet börtönben kellett töltenie, ami mérhetetlen fájdalmat okozott szeretteinek, és ahol hihetetlen borzalmaknak (anális motozás, nemi erőszak) volt részese vagy szemtanúja? Szóval ki a hibás?

Hát Zuschlag János,

vágná rá az egyszerű átlagember, de óriásit téved.

Zuschlag János szerint egyáltalán nem Zuschlag János a hibás, hanem sorrendben a következők:

  • az MSZP
  • Gyurcsány Ferenc (hazug pszichopata)
  • Szilvásy György (patkány)
  • Fodor Endre (olyan bíró, aki mindenkit lecsukat; “Pavle Strugar volt szerb tábornok Dubrovnik szétlövetéséért kapott nyolc évet”)
  • a politika
  • a politikusok
  • a rendszer
  • a társadalom
  • az emberek

Igen, a társadalom. Igen, Ön, kedves olvasó. Akit részletesen érdekel, hogyan jutott el Zuschlag arra a következtetésre, hogy rajta kívül mindenki hibás azért, mert ő eltett egy szatyor pénzt (“Nem érdekelt, hogy honnan, kitől, miként”), kénytelen lesz elolvasni a könyvet, és ha nem is számíthat kivételes katarzisra, egy szórakoztató esti olvasmány mindenképpen benne van.

Annál a résznél például, amikor Zuschlag személyi titkára, Lados István körül szorul a hurok, ezért elhatározzák, hogy külföldre kell szöktetni, Rejtő Jenő egy reklámszatyornyi speed elfogyasztása után sem tudott volna jobbat írni:

"A pártban kitalálták, hogy vigyük Thaiföldre, de ebből végül is csak Erdély lett, hiszen egy repülőgépre nehéz lett volna feltuszkolni … Egy barátom kivitte Erdélybe, és ott bújtatták fél éven keresztül. Egy alkalommal nyáron visszaszökött, de újra kivittük."

Aztán a kamu házkutatások, amiket csak azért tartott a rendőrség, hogy lehallgassa, kit hív fel először az áldozat. Szilvásy árulása. És persze a megható részletek a vidéki általános iskolából, Zuschlag feleségéről, kisfiáról, és a börtönbeli megaláztatásokról.

De Zuschlag mégis akkor van igazán elemében, amikor társadalomelemzésre vállalkozik. Kitűnő gondolatai támadnak az élet számos területéről, egészségügyről, cigányhelyzetről, gyereknevelésről, Budapestről és vidékről. Azt tudták például, hogy mi az a négy dolog, ami Magyarországon elsősorban érdekli az embereket, főleg a vidékieket? Zuschlag János elmondja:

  • a közbiztonság
  • a mezőgazdaság
  • a nyugdíj
  • és az ideológiai töltelék.

Nem egy Émile

Mondhatnánk, hogy a Pártházból börtönbe fejlődésregény, de ebben a könyvben sokkal kevesebb a fejlődés, mint reklámszatyorban a millió. Kiderül ugyanis, hogy Zuschlag a börtönben töltött nyolc év alatt az égvilágon semmilyen fejlődésen nem ment át, sőt inkább arra jutott, hogy ebben a szemét világban, amiben élünk, és ahol mindenki lop, az a hülye, aki nem lop. Itt vannak Zuschlag erkölcsi fejlődésének mérföldkövei:

  • "Nagyon relatív dolog a tisztesség. Én mindig csaltam a dolgozatoknál. … Az egyetemen ugyanígy viselkedtem Simán elintéztem, ha meg tudtam oldani,. Úgy érzem, hogy ez nem tisztességtelen."
  • "Ha az emberek hazugságban akarnak élni, akkor miért várják el a politikus(ok)tól, hogy igazat mondjanak nekik?"
  • "Ez a társadalom beteg. Nem várhatja el a politikától, hogy bármit is számon kérhessen rajta."
  • "Egy beteg társadalom beteg politikai elitjéből csak beteg tulajdonságokkal emelkedhet ki valaki."
  • "Nem mondom, hogy az ember arra született, hogy tisztességes legyen. Mert az ember lop." (Wass Albert)

És most, hogy letelt a nyolc év, elmúlt a sok borzalom, milyen következtetésre jutott Zuschlag János?

  • Nekem van 103 millió közterhem. Hülye lennék legálisan dolgozni. Miért dolgozzak legálisan? Az életben nem fizetem vissza azt a 103 milliót. Ezt mindenki pontosan tudja.

Sajnálom, hogy ennyi fájdalmat okoztam. anarki

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.