Ez a tucatnyi orosz oligarcha lehet a krími háború nagy vesztese

külföld
2014 március 11., 07:31
comments 9
photo_camera Laurence Griffiths/Getty Images

A Guardian összegyűjtötte azt a tucatnyi orosz milliárdost, akik nagyon rosszul járhatnak, ha a Nyugat gazdasági szankciókkal büntetné Oroszországot a krími háború miatt:

  1. Len Blavatnik, akinek 18,7 milliárd dollárja van, aminek nagy részét akkor szedte össze, amikor eladta a BP-vel közös olajcégét, a TNK-BP-t az állami Rosznyeftnek.
  2. Aliser Uszmanov, akinek 18,6 milliárd dollárja van, és övé az a legnagyobb orosz vasérctermelő, a Metalloinvest.
  3. Mihail Fridman, akinek 17,6 milliárd dollárja van, és ő is a TNK-BP tulajdonosa volt.
  4. Viktor Vekszelbert, aki 17,2 milliárdja javát szintén a TNK-BP eladásából szedte össze, és most svájci cégekbe fekteti.
  5. German Han, akinek 11,3 milliárdja van, és ő volt a TNK-BP negyedik orosz tulajdonosa. Elég sok londoni ingatlanja van.
  6. Alekszej Mordasov, aki a maga 10,5 milliárdját a Szeversztal orosz acélgyár tulajdonosaként szedte össze. A cégnek 14 milliárdos bevétele volt.
  7. Vlagyimir Jevtyusenkov, akinek 9 milliárdos vagyona van és övé a Sistema nevű pénzügyi konglomerátum.
  8. Andrej Szkocs, aki 8,2 milliárd dolláros vagyonával Oroszország leggazdagabb parlamenti képviselője.
  9. Oleg Deripaszka, aki 6,5 milliárdos vagyonából valószínűleg a brit Munkáspártot és a konzervatívokat is támogatta. Ha tényleg, az törvénytelen volt.
  10. Roman Abramovics, akinek 9,5 milliárdja és egy londoni focicsapata van.
  11. Alekszandr Mamut, akinek 2,3 milliárdja van, és Jelcin tanácsadója volt.
  12. Zijavudin Magomedov, akinek 1,2 milliárdja van, és akit a jövő nagy oligarchájaként emlegetnek a londoni orosz körök.

Ők mind elég rosszul járnának, ha az EU és az Egyesült Államok befagyasztaná a vagyonukat. De már akkor is, ha csak enyhébb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, ahonnan már a válság kirobbanásakor elkezdték kivonni a tőkét a befektetők. A feszültség a rubel árfolyamának sem tett jót, az orosz jegybank tízmilliárdos nagyságrendben kényszerült rubelt venni az árfolyam védelmében.

De a kérdés nem az, hogy ők tizen hogy járnak, hanem hogy ez meghatja-e egyáltalán Putyint. Ellen Barry, a New York Times tudósítója szerint bár az oligarchák nem rajonganak a szankciókért, de különösebb hatalmuk sincs Putyin felett, hogy politikája megváltoztatására kényszerítsék. Mi több, inkább tűnik úgy, hogy Putyinnak van hatalma felettük.

"Az elmúlt napokban tíz emberrel is találkoztam a Forbes listájáról. Hullaspáadtak és nem értik a helyzetet" - idézte Alekszandr Lebegyevet, a neves bankárt, aki, miután összeveszett Putyinnal, már minden vagyonát kimenekítette Oroszországból. Lebegyev szerint Putyint egyáltalán nem érdekli az oligarchák érdeke. És hogy ezt ők is jól tudják, azt jelzi, hogy a válság kezdete óta nem is nagyon szólaltak meg. (Via Guardian, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.