Ha tényleg ilyen emberek irányítják ezt az országot, akkor az a csoda, hogy eddig nem dőlt össze

gazdaság
2014 március 12., 10:18
comments 83

"'Bátorság!', súgta oda Matolcsy Györgynek Orbán Viktor, mielőtt beléptek arra a sajtótájékoztatóra, ahol a miniszterelnök Magyarország történelmének eddigi legkevesebb miniszterével felálló kormányát mutatta be."

Wiedermann Helga a bátorságról.

Az Elnök emberei című sorozatban egyetlen olyan dolog van, aminek van bármi köze a valódi politikához. A kabinetfőnökök tényleg fontos emberek. Rajtuk keresztül lehet bejutni a miniszterekhez, miniszterelnökökhöz, elnökökhöz, és ők azok, akik a vezetők elképzeléseit a gyakorlatban végrehajtják. Az amerikai politikában az elnök kabinetfőnökeinek van talán a legkegyetlenebb munkája. Napi 32 órát dolgoznak, és ők azok, akiket hajnalban felhívnak minden hülyeséggel, hogy döntsék el, érdemes-e felkelteni miatta az elnököt.

photo_camera Wiedermann Helga és Orbán Viktor
MTI Fotó: Kovács Attila

"A munkahelyteremtés megkönnyítése érdekében a bürokrácia csökkentésébe kezdtünk: a beruházásokhoz megkövetelt engedélyek egyharmadát eltöröltük, az egyszerűsített munkavállalás feltételeit pedig könnyítettük."

Wiedermann Helga a teremtésről.

Matolcsy Györgynek nemzetgazdasági miniszterként Wiedermann Helga volt a kabinetfőnöke. Wiedermann Helga most írt egy könyvet. Ha én ilyen könyvet írtam volna, most szégyellném magam. A Sakk és Póker című dolgozat szép, nagy könyv, kemény borítással, színes képekkel, jó minőségű papírra nyomva. Nagyjából ennyi az, ami jó benne.

"Az eredeti elképzeléseink szerint ugyanis azonnal meg akartuk szüntetni azt az áldatlan állapotot, hogy a magyar utakon a nagy értékű személygépkocsik szinte kivétel nélkül szlovák rendszámmal fussanak. Mindez pedig a Bajnai-kormány idején a magyarországi autóvásárlásokra bevezetett magas regisztrációs adónak volt elsősorban köszönhető. Mivel az első akcióterv megalkotói - a nemzetgazdasági minisztérium adóügyi államtitkárság dolgozói, illetve maga a miniszter, Matolcsy György - sem rendelkeztek ilyen autóval, ezért a szlovák ügymenetről személyes tapasztalattal senki nem rendelkezett."

Wiedermann Helga a szerénységről.

Darabokra lehetne szedni az egészet olyan alaposan és elegánsan, ahogy Pete Péter Matolcsy egyik korábbi könyvét darabokra szedte, de egyrészt Wiedermann nem Matolcsy, és ami még fontosabb, én sajnos nem vagyok Pete Péter. Meg nem is lenne érdemes ekkora munkát belefektetni, mert egyetlen komolyan vehető gondolat nincs a könyvben.

photo_camera Wiedermann Helga aláír
MTI Fotó: Kovács Attila

"A 'több pénzt hagyjunk az embereknél' elvet követve adtuk vissza a szabad gyümölcspártlat-készítéshez való jogot."

Wiedermann Helga a gazdagságról.

Olvastak már Magyar Nemzet cikket a magyar gazdaságról? Na, Wiedermann könyve pont olyan, csak 355 oldalon. De tényleg, amikor megjelent, akkor mi is megírtunk belőle egy nagyon vicces történetet arról, hogy Matolcsy az egész gazdasági szabadságharcos ötletet egy Frei Tamás könyvből, A bankárból vette.

"A múltból kiindulva az IMF számára a jövő nem tűnhetett túlságosan biztatónak. 1998-ban Orbán Viktor egyszer már ajtót mutatott a valutaalapnak, miután a Horn Gyula vezette szocialisták által 1996-ban felvett hitelt teljes egészében visszafizettük."

Wiedermann Helga a keménységről.

A nemzetgazdasági miniszter figyelmét a fia hívta fel a könyvre, aztán egy éjszaka alatt el is olvasta. Másnap pedig elküldte a releváns részeket Orbán Viktornak. A könyv arról szól, hogy néhány amerikai bankár a forint elleni spekulációval próbálja meg a padlóra küldeni Magyarországot.

"Mert ők egyébként lehetetlennek tartják, hogy valaki hetente elolvasson egy könyvet, ráadásul olyat, ami angol nyelven íródott! És még recenziót is írjon róla?!"

Wiedermann Helga a szakértelemről.

Na, ilyen vicces részletek egyébként nem nagyon vannak a könyvben. Ami viszont van, az Matolcsy György gazdaságpolitikájának istenítése 355 oldalon. Nagyon furcsa találkozni olyan emberekkel, akik ilyen magabiztosan oda tudnak állni egy politikus, vagy egy kormány mögé. Wiedermann szövegében nincsen kétely, nincsenek feltételes gondolatok. Van a jó, meg a rossz, a szocialista kormányok, meg az Orbán-kormányok.

"A forgalmi adó esetében is hasonló volt a helyzet. Az a televíziókészülék, amelyet a boltban 60 ezer forintért árulnak, közel 13 ezer forint forgalmi adó tartalmaz, míg egy 150 ezer forintos készülék megvásárlásakor az államkasszába már körülbelül 32 ezer forint érkezik. Vagyis ha valaki olcsóbb terméket vásárol, akkor kevesebb adót fizet annál, mint aki jövedelmi viszonyai alapján egy drágább árucikk megvásárlása mellett dönt. Ebből a szempontból tehát egyértelmű, hogy a személyi jövedelemadóhoz képest a forgalmi adó sokkal igazságosabb tehervállalást testesít meg."

Wiedermann Helga az igazságosságról. 

Közgazdaságtan sincs nagyon benne, mert a gyakran teljesen értelmetlen elméletek és mondatok nagyjából ugyanazok, amiket a kormány évek óta hajtogat, a közgazdászok pedig évek óta röhögnek rajta. Ráadásul nem sok olyan könyv van, amiről a magyar államapparátus titokban azt terjeszti, hogy egy szó sem igaz belőle.

"A fellendülés és az állami spórolás magjait tehát elvetettük, de a munkánk gyümölcsének learatásáig tartó időszakra biztosítani kellett az állam működését is. Kiszámíthatóan tervezhető, jelentős bevételt hozó, igazságosan terhelő forrást kerestünk."

Wiedermann Helga a várakozásról.

A szöveg egyébként akadozó, esetlen, vagy egyszerűen rossz. Folyamatosak az önismétlések és a teljesen értelmetlen mondatok. Volt olyan is, hogy úgy éreztem, összekeveredhetett két mondat, annyira nem volt értelme annak, amit olvastam.

"Ugyanezen dolgozott itthon az MSZP és az LMP is. Bankadó helyett ők a munkát büntető többkulcsos személyi jövedelemadót szerették volna, hogy válasszuk."

Wiedermann Helga a büntetésről.

Én még elég fiatal vagyok, ezért vannak még naiv elképzeléseim arról, hogy milyen minőségű emberek irányítják Magyarországot. De ha tényleg az van, hogy egy ilyen ember a Nemzetgazdasági Minisztérium kabinetfőnöke lehet, akkor azt nem értem, hogyan áll még egyáltalán ez az ország.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.