Kiderült, hogy Heidegger antiszemita volt. Összeomlott a modern európai filozófia?

KULTÚRA
2014 március 13., 10:12
comments 45

Martin Heideggerről mindig lehetett tudni, hogy antiszemita volt, de eddig azt gondolták, hogy a XX. század egyik legjelentősebb filozófusának zsidógyűlölete inkább személyes jellemvonás volt, mintsem filozófiájának meghatározó eleme.

Most, hogy kiadták híres, de a nagyközönség előtt ismeretlen fekete jegyzetfüzeteit, amelyek filozófiai naplónak tekinthetők, kiderült, hogy "Heidegger nemcsak felkapta ezeket az antiszemita gondolatokat, de filozófiailag is feldolgozta őket' – mondta a Guardiannek a jegyzetek szerkesztője, Peter Trawny.

heidegger1

Heidegger elhatárolta ugyan magát a náci fajelmélettől, ugyanakkor azt vallotta, hogy a "Weltjudentum", a világjudaizmus az általa elítélt nyugati modernitás egyik mozgatója. Ugyanilyen elítélően gondolkodott egyébként az angol és az amerikai kultúráról is.

"A világjudaizmus mindenhol megfoghatatlan, és nincs szüksége arra, hogy katonai műveletekbe bocsátkozzon, hogy kiterjessze befolyását, miközben nekünk fel kell áldoznunk legjobb embereink legjobb vérét" - írta Heidegger a jegyzetekben. A filozófus szerint a zsidók azért tiltakoztak olyan vehemensen a náci fajelmélet ellen, mert "maguk is hosszú idők óta a fajelmélet törvényszerűségei szerint élnek".

A fekete jegyzetfüzetek kiadása ellen egyébként sok Heidegger-kutató tiltakozott: volt, aki azt mondta, Heidegger filozófiáját nehéz lesz majd megvédeni a jegyzetek kiadása után, és volt, aki a modern európai filozófia összeomlásának nevezte a fekete füzetekben foglaltakat.

További részletek a Guardianben

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.