Vihart hozhat a választás

időjárás
2014 március 15., 07:58
comments 9
  • Jajajajajajajajajj!
  • Baj lesz!
  • A demokrácia ünnepén lehet, hogy nem lesz ünnepi idő!

Az idokep.hu 30 napos előrejelzése szerint maximum 17 fok, eső és villámlás várható április 6-án.

30 napos előrejelzés

Mit jelentsen ez?

Két szélsőséges eset árthat a leginkább a szavazókedvnek. (Az ismert problémákon túl.)

  1. Túl jó idő: sokan elutaznak a hét végére → nem mennek el szavazni
  2. Nagyon rossz idő: még szavazni se megy szívesen senki. Ha meleg van, megint a turizmus fejlődik a demokrácia helyett, ha hűvös az idő, fordítva, ha csikorgó hideg van, megint kevesebben kelnek útra.

Bár idén nincs 50 százalékos érvényességi küszöb (tehát ha csak minden negyedik választó megy el szavazni, akkor is érvényes a végeredmény), természeti katasztrófa esetére a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény kimondja, hogy:

„Ha (...) a szavazás a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyeztető esemény miatt lehetetlenné válik, a szavazást a szavazatszámláló bizottság jelen lévő tagjai azonnal felfüggesztik, az urnát, továbbá az iratokat zárolják, és a felfüggesztés tényéről a helyi választási iroda vezetőjét a szavazás törvényes folytatásának biztosítása érdekében haladéktalanul értesítik.”

Április 6 az elmúlt 5 évben

  1. 2009 (hétfő): Többnyire derült, napos idő volt, a helyenként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből csak délután akadt egy-két jelentéktelen zápor. Gyenge volt a légmozgás. A maximum-hőmérséklet 22 fok körül alakult.
  2. 2010 (kedd): Csak 10-15 fok volt. Keleten túlnyomóan borult idő volt, zápor és zivatar is előfordult. A Dunántúlon felszakadozott a felhőzet, több órára kisütött a nap. Az északi, északnyugati szél többfelé erős volt, a Dunántúlon gyakran viharos is.
  3. 2011 (szerda): Eleinte kevés felhő, napos, 15-20 fokos idő volt, majd délutántól északnyugat felől többször erősen megnőtt a felhőzet, de estig nem esett. A többfelé erős északi és északnyugati szél megélénkült.
  4. 2012 (péntek): Az ország nagy része fölött erősen felhős volt az ég, de keleten néhány órás napsütés is előfordult. Eleinte nyugaton és középen, majd keleten is sokfelé volt eső/zápor, délen és keleten elszórtan zivatar is. Több helyen a szél is megerősödött, a zivatarok környezetében is. 14-20 fok volt, keleten valamivel 20 fok fölé is kúszott a hőmérő higanyszála.
  5. 2013 (szombat): Egész hideg, 7-12 fok volt. Főleg délen és keleten volt eső, de délutántól nyugat felől már szakadozott a felhőzet. A Dunántúlon és északkeleten időnként megerősödött az északi, északnyugati szél.

Az elmúlt 25 év

Az eddigi, mindig tavasszal tartott országgyűlési választásokon az átlag az átlagos időjárás volt. Így alakultak egyenként:

1990

  • Időjárás: borult ég mindkét fordulóban. Március 25-én nyugaton még komoly eső is volt, csak keleten sütött a nap. Április 8-án pedig havazott(!) is északkeleten. Hőmérséklet: 11-20 fok.
  • Szavazási kedv: az első fordulóban a választásra jogosultak 65,11 százaléka, a másodikban 45,54 százaléka ment el szavazni. A győztes:

elotteutana_antall

1994

  • Időjárás: májusban volt a választás, így melegebb időre lehetett számítani, de az első fordulóban (8-án) csak 14-20 fok volt, a másodikon (29-én) pedig szinte mindenhol esett, zivatar és jégeső is előfordult, mégis egészen meleg volt (22-27 fok), de északon valamiért néhol csak 8 fok volt.
  • Szavazási kedv: többen mentek el, mint 1990-ben: 68,92 és 55,12 százalékos volt a részvétel. A győztes:
photo_camera Fotó: Kovács Attila / MTI

1998

  • Időjárás: jó meleg, nyári idő volt. Május 10-én az átlaghoz képest meleg volt (25-30 fok), sütött a nap, nem esett. Május 24-én csak 15-18 fok volt, borult volt az ég, de sok eső sem esett.
  • Szavazási kedv: az első fordulóban jóval kevesebben mentek el szavazni, mint korábban (56,26%), míg a második fordulóban többen (57,01%). A győztes:

orbán 1998

2002

  • Időjárás: április 7-én és 21-én volt a szavazás. 7-én 4-10 fok volt, szél és eső uralta a napot, északkeleten még hózápor is előfordult. 21-én már melegebb volt, a borult időben a nap is kisütött, délután esett.
  • Szavazási kedv: a rossz időben rekordrészvétel volt (70,53 százalék), a második fordulóban 73,51 százalék ment el – óriási mozgósítás volt a szoros eredmény miatt. A győztes:
photo_camera Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

2006

  • Időjárás: április 9-én és 23-án rendeztek választást. 9-én napos, száraz idő volt, fátyolfelhőzettel, 15-20 fok volt. A Dunántúlon szél is előfordult. A második fordulóban is kellemes volt az idő, tavaszi napsütéssel, enyhe szellővel. Átlagban 22 fok volt.
  • Szavazási kedv: A részvételi arány 67,83 százalék és 64,39 százalék volt. A győztes:
photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

2010

  • Időjárás: április 11-én és 25-én tartották a választást. Az első fordulóban 9-14 fok volt. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erősen felhős volt az ég. Több helyen volt zápor/zivatar. A Dunántúlon viharos széllökés is előfordult. A második fordulóban 19-23 fok volt, sok napsütéssel, csak keleten erősödött meg egy kicsit a szél.
  • Szavazási kedv: az első fordulóban a szavazásra jogosultak 64,38 százaléka, a másodikban 46,66 százaléka ment el. A győztes:
photo_camera Fotó: Balogh László / Reuters

Nem egyértelmű a tanulság, de talán a rosszabb idő jobban kedvez a szavazókedvnek, esetleg azért, mert kevesebben mennek el a telekre.

De ha vihar lesz, senki ne kockáztassa a testi épségét, annyit nem ér az egész marhaság.

Források: Freemeteo, Index, MTI, Wikipedia

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.