Hiába nyert Fico, valószínűleg nem ő lesz Szlovákia elnöke

külföld
2014 március 16., 13:03
comments 15

Robert Fico behúzta a szlovák elnökválasztáson a szavazókörzetek majdnem kétharmadát, de így is csak kicsivel nyert a második helyezett Andrej Kiskához képest. Ráadásul az első körben kiesett jelöltek nagy része valószínűleg nem az ő támogatására fogja felszólítani a szavazókat a második fordulóban. Radoslav Procházka, Milan Knazko, Bárdos Gyula és Pavol Hrusovsky sem Ficot szeretné támogatni, és a választói bázisuk összetétele miatt sem valúszínű, hogy a rájuk voksolók a második körben nagyovv arányban szavaznának majd Robert Ficora.

Amennyiben a tovább nem jutó államfőjelöltekre szavazott választók a második körben érdemi arányban a független Andrej Kiskára voksolnának, hasonló helyzet állhat elő mint a 2004-es államfőválasztáson. Akkor az első körében legtöbb voksot szerzett Vladimír Meciar a második körben alulmaradt az abba szinte meglepetésként bekerült Ivan Gasparovic jelenlegi elnökkel szemben, akit elemzői vélemények szerint sokkal inkább a Meciar ellen leadott protest szavazatok juttattak az államfői székbe, mint saját támogatóinak voksai. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.