Oroszok megostromolták, és elfoglalták a donyecki ügyészséget

külföld
2014 március 16., 15:05
comments 86

Oroszbarát tüntetők megostromolták és elfoglalták a donyecki ügyészség épületét, követelve a letartóztatott Pavlo Hubarjov önjelölt megyei kormányzó elengedését.

A tüntetők letépték az épület előcsarnokában az ukrán zászlót, és orosz lobogót tűztek ki az ügyészség tetejére. Egyes hírek szerint az épületben van a megyei vezetés. A tüntetők azt gondolják, hogy Szerhij Taruta kormányzó is bent van.

Az önjelölt „népi kormányzót”, Pavlo Hubarjovot tíz nappal ezelőtt tartóztatták le, miután az irányítása alatt több száz oroszbarát tüntető megszállta a megyei állami közigazgatás épületét, és népszavazás kiírását követelte a többségében oroszok lakta kelet-ukrajnai Donyeck megye jogállásáról.

Hubarjovot Ukrajna területi épsége és sérthetetlensége elleni támadással, illetve az alkotmányos rend és államhatalom megdöntésére irányuló kísérlettel vádolják.

Csütörtökön orosz és ukrán tüntetők csaptak össze, többen megsérültek, és halálos áldozat is volt.

A miniszterelnök a szeparatista felbujtókat keresi

Az ukrán állam megtalálja azokat, akik szeparatizmusra és az állam egységének megbontására bujtogatnak, akik az orosz katonák védelme alatt próbálják megsemmisíteni az ország függetlenségét – ezt mondta Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kormány ülésén, miközben a Krími Autonóm Köztársaságban folyik a kijevi központi vezetés szerint törvényellenes népszavazás a terület Oroszországhoz csatlakozásáról.

„Mindet megtaláljuk, egy éven, két éven belül, ukrán és nemzetközi bíróságok elé állítjuk őket. Forró lesz a lábuk alatt a talaj. A világon nem lesz hely, ahol szabadnak éreznék magukat, és Oroszország nem védi meg őket”

Eljön az idő, amikor azoknak, akik most az orosz automata fegyverek védelmében biztonságban érzik magukat, felelniük kell az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérletükért – mondta.

A miniszterelnök a kormányülésen bejelentette, hogy újabb 6,8 milliárd hrivnyát, azaz körülbelül 170 milliárd forintot különítenek el védelmi célokra, a határőrségnek és a belügyi egységeknek. Ezt főleg szociális programok leállításából fedezik. Ígéretet tett arra, hogy a programokat felújítják, amint {megvédték az országot és újra növekedésnek indul a gazdaság”.

Ihor Tenjuh védelmi miniszter közölte, hogy Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy március 21-ig az orosz katonák nem tartják blokád alatt az ukrán katonai egységeket, így ez idő alatt az ukrán katonák feltöltik tartalékaikat.

A miniszter adatai szerint most 21 500 orosz katona van a Krímben.

„Az Oroszországi Föderáció folytatja katonai jelenlétének növelését a Krími Autonóm Köztársaság területén annak érdekében, hogy számára kedvező feltételeket teremtsen a Krím hozzá történő csatlakozásáról szóló úgynevezett népszavazás eredményének törvényessé tételéhez.”

A krími ukrán katonai egységek teljes készültségben vannak. Arszen Avakov belügyminiszter a kormány ülésén közölte, hogy március végéig 10-15 ezer személyt hívnak be a nemrég újra megalakított Nemzeti Gárdába. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.