Náci tematikájú karácsonyi vacsorák mentek egy amerikai étteremben

külföld
2014 március 17., 20:26
comments 19

A Gasthof zur Gemütlichkeit névre keresztelt német étterem az Egyesült Államokban, Minneapolisban van. A honlapja alapján klasszikus sör-virsli-bajusz-sör jellegű helynek tűnik.  De mint most véletlenül kiderült, időnként tematikus náci esteket is szerveznek.

Az ott készült jelmezes mulatságról a City Week nevű lap kapott egy fényképet, majd miután beszámoltak róla, jelentkezett egy szemtanú is.

photo_camera Fotó: gawker.com

Jon Boorom egy második világháborús hagyományőrző társaság tagja, és ő mesélt arról, hogy decemberben ő is a náci bulin kötött ki. Ami leginkább olyan volt, mint egy Star Trek találkozó a második világháború rajongóinak.

Azaz szerinte ez olyan, mint bármelyik másik klubnak a bulija karácsony táján. Mint írta, beöltöztek úgy, mint a németek a világháború idején, utána pedig elmentek egy német étterembe, hogy helyi ételeket és német sört igyanak.

Az eseményt amúgy mint kiderült, 16 éve minden karácsonykor megrendezik, év közben pedig oktatási programokat, filmnézéseket és hétvégi hagyományőrző programokat szerveznek maguknak.

Boroom szerint nagy hangsúlyt fektetnek a tagjaik leellenőrzésére, nem vesznek fel neonácikat és rasszistákat.

Ha egy német vagy egy náci egyenruhát veszel fel, az még nem olyan, mintha azt mondanád, hogy szerintem Hitler szuper menő volt, vagy hogy utálom a zsidókat, vagy a melegeket, vagy a demokratákat.

- érvelt Boroom, aki nem azért gyűlnek össze náci egyenruhákban, mert hisznek abban, amiért Hitler kiállt. Hanem azért találkoznak, hogy tanuljanak a történelemről.

Ez ugyanaz, mint amikor valaki a rosszfiú akar lenni, mikor cowboyost és indiánost játszunk. Van valami vonzó abban, hogy a rossz oldalon legyünk.

- mondta még el, végleg sarokba szorítva a racionalitást. Az étterem részéről eddig senki nem kommentálta az esetet.  (via Gawker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.