https://444.hu/assets/megszallas_04.jpg

Elkészült a Magyarország náci megszállásának emléket állító kormányzati szobor tökéletes paródiája

KULTÚRA
2014 március 20., 10:54
comments 151

Prolidepp régóta készít maketteket, több versenyt is megnyert már. Mikroblogájára tegnap pakolta fel Magyarország német megszállásának emléket állító emlékműtervének makettjét.

A képekhez rövid leírást is csatolt:

Annyira elszomorított, hogy végül mégsem ma avatják fel a megszállós emlékművet, hogy kénytelen voltam csinálni egyet magamnak, kösz orbán:-( Persze én nem vagyok olyan finnyás mint az angyalcsináló Párkányi Raab úr, hogy konkrét személyek nélkül keltsem a drámát, ezért nálam maga Hitler a kompozíció főgonosza aki egy laza délutáni kutyasétáltatás közbem is képes megalázni, sőt megbéklyózni egy komplett nemzetet. Elnyomó és elnyomott, megszálló és megszállott jelenik meg, de tényleg!

megszallas_01

Szóval az úgy volt, hogy ez a perverz vénember egy Nagy-Magyarország alakú rántotthússal (vegyük észre a párhuzamot: bécsi szelet - bécsi döntés!) édesgette magához ősi totemállatunkat, a pulit, mert tudta hogy az mit szeret. Persze közben a pisztolyát ravaszul a háta mögött rejtegette, mert tartott az ellenszegüléstől, ám erre nem került sor, hisz a kis ártatlan jószág a rég áhított falat láttán annyira elbambult, hogy észre sem vette a háta mögé settenkedő Wehrmachtot németjuhászt és máris kész volt a baj:-(

Mi meg levélben érdeklődtünk még a mű keletkezéstörténetéről:

"Igazából majdnem minden hagyományos makettek felhasználásával készült, csak nem hagyományos módon párosítva. Hitlert azt hiszem a Warriors nevű cég gyártja (vagy már csak gyártotta, nem tudom), nekem már vagy 10 éve kallódott egy fiókom alján az eredeti figura műgyanta másolata. Csak néhány dolgot módosítottam rajta, például a kézfejeit vágtam le és kapott helyette újakat, meg a fejét lefelé fordítva ragasztottam be. a német juhász fröccsöntött-makett egy háziállatos készletből van, ezt már jelentősen át kellett alakítanom mert teljesen más pózban van eredetileg úgyhogy darabokra kellett fűrészelni és újra összerakni. A szőrzetét kétkomponensű epoxy gyurmából csináltam ami elfedte az illesztéseket is és kicsit élethűbb lett tőle mint az eredeti figura.

megszallas_02

Viszont a puli teljesen saját gyártmány, egy darab hungarocelből faragtam ki a formáját amire cérnaszálakból ragasztgattam a szőrt. Röviden ennyi, a festés már a hagyományos módon történt makettfestékekkel, Hitlert pl. a bukás című film alapján festettem:-)"

Prolidepp amúgy bútorrestaurátorként dolgozik, ezért nem állnak tőle távol a hasonló, aprólékos munkák. Nyolc éves kora óta makettezik, nyert már egy rakás versenyt is, tavaly például öt nevezéséből négy lett dobogós egy makettversenyen.

A makett gyönyörűen rezonál Párkányi Raab Péter nyertes pályaművére, amit a kormány kiemelt beruházásként a Szabadság téren állított volna fel. A Gábriel arkangyalt középpontba helyező kompozíció azonban csak annak az értelmezésnek enged teret, hogy a magyarok akarata ellenére, erőszakkal történt a német megszállás, amiben a magyar közhivataloknak és vezetőségnek semmiféle szerepe nem volt. Mi ott sem voltunk, ugye. Ezért a felelősséget teljesen eltoló narratíváért számos történész és zsidó szervezetek is tiltakozott, a kormány pedig átmenetileg elhalasztotta az emlékmű felállítását, de nem tettek le róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.