Pont ott tűnt el a maláj gép, ahol egyedül eltűnhetett

külföld
2014 március 22., 06:42
comments 26

Két gyanús momentumot fedeztek fel az elemzők a két hete eltűnt maláj repülő, a Malaysia Air MH370-es járatának kommunikációjában. A brit Telegraph megszerezte az 54 perces felvétel átiratát, amin a gép útja a kifutópályától az eltűnéséig követhető nyomon.

A szakértők szerint az 54 perces felvétel két apróságot leszámítva rutin kommunikáció a pilóták és a légiirányítók között. A két szokatlan apróság viszont kulcs lehet a gép rejtélyének megoldásában.

Az első furcsaság helyi idő szerint március 8-án, hajnali 1 óra 7 perckor volt. A másodpilóta ekkor azt közölte, hogy a gép 35 ezer láb magasban repült. Ez alapvetően nem tűnik szokatlannak, de az elemzők szerint teljesen szükségtelen közlés volt, mert csak megismételt egy hat perccel korábbi üzenetet.

A közlés időpontja viszont fontos. Ezzel egyidőben jelzett utoljára a gép Acars transzpondere. Ez az az eszköz, ami automatikusan közli a légiirányítókkal a gép helyzetét. Az Acars-t a következő harminc percben valaki - a jelek szerint szándékosan - kikapcsolta. A gép egy másik transzponderét 1:21-kor kapcsolták le, de az Acarst a nyomozók szerint a másodpilóta, Farik Abdul Hamid 1:19-kor elhangzott utolsó szavai előtt kapcsolhatták le.

A másik gyanús körülmény pedig alátámaszthatja azt a feltételezést, hogy a gép eltűnése nem baleset volt.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gép a Dél-Kínai tenger felett élesen jobbra fordult. Pont akkor, amikor a Kuala Lumpur-i légiirányítók átadták volna a gépet a vietnami légiirányítóknak.

"Ha én el akarnék lopni egy repülőt, ekkor loptam volna el" - mondta a lapnak a volt pilóta, Stephen Buzdygan, aki a British Airwaysnél repült Boeing 777-esekkel. Ilyenkor ugyanis a légiirányítók pár percig nem látják a gépet.

Ez arra utalhat, hogy az MH370-es nem balesetet szenvedett, hanem elrabolták.

Arról, hogy ha mégsem rabolták el a gépet, mi okozhatott balesetet a fedélzeten, itt olvashat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.