https://444.hu/assets/130203061-1.jpg

1200 halálos áldozata lehet eddig a katari stadionépítési láznak

gazdaság
2014 március 24., 14:19
comments 9

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) friss jelentése szerint eddig 1200 indiai és nepáli bevándorló vesztette életét Katarban, ahol a 2022-es labdarúgó-világbajnokság lázas építkezései zajlanak.

photo_camera Építkezés Dohában (Sean Gallup/Getty)

Az ITUC becslése szerint összesen akár négyezren is életüket veszíthetik, mire az első meccset elkezdik majd nyolc év múlva. Az általuk közölt szám összhangban van azokkal, amit a két ország nagykövetségein keresztül lehetett megtudni. A nepáli követség korábban 400 munkás haláláról adott ki közleményt, az indiaiak szerint pedig 2012 októbere óta 500 indiai bevándorló vesztette életét az országban. Az ITUC jelentése szerint 1,4 millió bevándorló dolgozik Katarban, legtöbben közülük a világbajnoksággal kapcsolatos építkezéseken.

Több minden is gyilkolja a munkásokat, a munkahelyi balesetek, a hőség miatti rosszullétek, szívrohamok, és az elégtelen lakhatási viszonyok miatti fertőzések mögött azonban mindig a szörnyű munkaviszonyok állnak a jelentés szerint.

A katari szervezők határozottan tagadták a halálesetekről szóló híreket, szerintük a nem hiteles ITUC jelentése félrevezető és pontatlan. Ugyanakkor ők is tudják, hogy vannak megoldandó gondok, de ezeket nem lehet orvosolni egy nap alatt.

photo_camera Joseph S Blatter FIFA-elnök, amikor bejelentette, hogy Katar rendezheti a 2022-es világbajnokságot (Laurence Griffiths/Getty Images)

A Lusail városában dolgozó munkások korábban azt mesélték a Guardiannak, hogy a főnökeik visszatartják a bérüket, és arra kényszerítik őket, hogy 50 fokos hőségben dolgozzanak pihenőidő és étkezések nélkül. Az útleveleiket pedig a munka felvételekor elkobozták tőlük, hogy ne hagyhassák el az országot.

Februárban a katari világbajnoki szervezőbizottság új rendeletet hozott, és a bér- és munkakörülmények javítását ígérték, a FIFA részéről pedig Theo Zwanziger német elnökségi tag ígérte meg, hogy utána fognak nézni a helyzetnek.

Ezt persze nehéz teljesen komolyan venni, a FIFA ugyanis minden korábbinál mélyebbre süllyedt a korrupcióban a katari rendezés odaítélésekor. A Telegraph értesülése szerint már az FBI vizsgálódik a FIFA egykori igazgató-helyettesének, Jack Warnernek az ügyében, mert állítólag kétmillió dollár érkezett a bankszámlájára egy katari cégtől, nemsokkal a rendezési jogról szóló döntés után. A katari cég vezetője amúgy egy olyan férfi, akit élete végéig tiltottak már el a labdarúgástól, mert bűnösnek találták kenőpénzek kifizetésében.

A FIFA döntését a kezdetektől komoly kritikával illették, a döntésnek gyakorlatilag nincs nem megkérdőjelezhető eleme. A FIFA 2015-ben fog dönteni arról, hogy az elviselhetetlen katari nyári hőség miatt áttegyék-e világbajnokságot 2022 telére, ezzel alaposan felborítva a topligák menetrendjét is. (via Slate, felső kép Sean Gallup/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.