Tudja, ki segítette Oroszországot a Krím elfoglalásában? Szemjon és a haverok

külföld
2014 március 24., 12:04
comments 47
photo_camera FP PHOTO / STRINGER
  • Az alvilág Oroszországban és Ukrajnában is erősen összefonódott a politikával és az üzleti élettel.
  • Az orosz és az ukrán alvilág között kimondottan szoros a kapcsolat.
  • Például a március közepén letartóztatott Dmitrij Firtas is Szemjon Mogiljevics engedélyével szállt be a gázüzletbe.
  • Volt közös üzlete a Rotenberg-testvérekkel is, akik közül Arkagyij Vlagyimir Putyin haverja.
  • A Krím miniszterelnöke is egy gengszter.
  • --> Ukrajnában a maffia segíti az oroszok terjeszkedését.

Janukovics elnök Régiók Pártja "a donyecki gengszterek és oligarchák mentsvára", írta már egy 2006-os, a Wikileaksen kiszivárogtatott táviratában az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége a Nemzetbiztonsági Tanácsnak, az elnök titkosszolgálati tanácsadótestületének. A volt amerikai nagykövet, William Taylor 2007-ben még ennél is tovább ment, azt írta, hogy Janukovicsnak sikerült a pártjában központosítania a donyecki bűnözést, a politikai és az üzleti korrupciót.

Az ukrán alvilág egyik kulcsfigurája, Dmirtij Firtas - őt tartóztatták le március közepén Ausztriában, és az övé volt 2009-ig a magyar Emfesz - pedig 2008-ban maga ismerte be Taylornak, hogy az orosz alvilág feje, a legendás Szemjon Mogiljevics segítségével lépett be a gázüzletbe. Mogiljevics állítása szerint a Kremllel együttműködve irányította a posztszovjet alvilágot.

Hogy miért fontos ez most?

Azt, hogy a Krím megszerzésében Oroszország erősen támaszkodott a maffiára, tudjuk. Tények bizonyítják. Vegyük például azt, hogy a nem egész egy hétig független Krími Köztársaság miniszterelnöke

egy gengszter.

Szergej Akszjonov ellen többször nyomoztak bérgyilkosságok miatt. Egyszer, 1996-ban kis híján maga is meghalt egy fegyveres leszámolásban, autója felborult a nagy lövöldözésben a Szimferopolból Moszkvába tartó úton.

A kijevi amerikai nagykövetség egy kiszivárgott 2006-os táviratában arról írt, hogy Janukovics Régiók Pártja irodákat biztosított a szervezett bűnözői csoportoknak, hogy onnan folytathassák választási kampányukat. A 2006 márciusi krími választáson így több száz gengszter indulhatott például a Janukovicsért! nevű párt színeiben is. A krími parlamentben elég gyakran kezdődött gyászszünettel a nap, ilyenkor a parlamentben ülő gengszterek a leszámolásokban elhunyt barátaikra emlékeztek.

Most ugyanez a szervezett bűnözői kör Donyeckben mozgolódik, írja a Daily Beast. Donyeck a Donbasz régió legnagyobb városa. Itt él a legtöbb orosz Ukrajnában, bár itt, a Krímmel szemben az oroszok nincsenek többségben. Ez azonban nem akadályozza elszakadási törekvéseiket. A városban két-három hete rendszeresek az oroszpárti tüntetések, a tiltakozók kormányzati épületeket rohamoztak meg, egyikük, Pavel Gubarov pedig még kormányzónak is kikiáltotta magát, csak aztán az ukránok letartóztatták és Kijevbe hurcolták.

A tüntetők jellemzően focihuligán-származásúak - ebben nem nagyon különböznek a februári kijevi forradalom élcsapatától, a szintén huligánokból szerveződött Jobboldali Szektortól. Amiben igen, az az, hogy a koraharmincas tüntetők között megjelent egy náluk feltűnően jobban öltözött, ötvenes réteg. Ők jellemzően fekete, sötétített üveges luxusautókból adnak utasításokat az utcai harcosoknak, írja a Daily Beast.

photo_camera Arkagyij Rotenberg gyerekkori cimborájával, Vlagyimir Putyinnal.
Fotó: Jewish Business News

Hogy az ukrán és az orosz alvilág, illetve az utóbbin keresztül a Kreml összejátszanak, arra több, közvetett bizonyíték is van. A már említett Firtasnak közös üzlete van a Rotenberg testvérekkel - a milliárdos testvérpár, Arkagyij és Borisz pedig jó barátai Vlagyimir Putyinnak, Arkagyij fiatal kora óta az elnök dzsúdópartnere. Az Egyesült Államok mindkettejük ellen utazási és pénzügyi szankciókat hozott a krími népszavazás után.

Az idősebbik Rotenberg, Arkagyij pillanatnyilag a 375. a Forbes multimilliárdos-listáján, vagyonát 4 milliárd dollárra becsülik. "Az egyik legbefolyásosabb üzletember Oroszországban", írják, és azt is, hogy Arkagyij és öccse a mai napig jó barátságban van Putyinnal. A kapcsolat igen kifizetődő, a testvérek vásárolhatták fel a Gazprom leányvállalatait, amiket a Sztrojgazmontazs nevű cégben egyesítettek. Ez épít szinte minden olaj- és gázipari infrastruktúrát Oroszországban.

Arkagyij emellett a régebben a KGB csapatának számító moszkvai Dinamo hokicsapatának is az elnöke - a focicsapaté pedig öccse, Borisz. A testnevelő végzettségű oligarcha 13 éves korában barátkozott össze Putyinnal, akivel 1990 óta a politikában is elválasztahatlan, már a pétervári évek alatt is tanácsadója volt.

Így alakult

Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy Ukrajnát megszállta az orosz alvilág. Történelmileg alakult ez így. A Szovjetunió felbomlása után Oroszországban és Ukrajnában is államalkotó tényezővé vált a szervezett bűnözés - nagyon nehéz megkülönböztetni a Mogiljevicshez hasonló maffiafőnököket és a Rinat Ahmetov féle oligarcháktól. Ahmetov mondjuk mostanában kimondottan visszafogott volt, a februári hatalomváltás utáni nyilatkozataiban folyton a békés egymás mellett élésre szólított. De 2006-ban az amerikai követség szimplán "a donyecki klán keresztapjának" nevezte.

Ahmetov és Firtas kulcsfigurái az ukrán közelmúltnak. Mindketten Janukovics pártjának fő szponzorai voltak - ezért cserébe állítólag Ahmetov hatvan, Firtas pedig harminc képviselőt küldhetett a parlamentbe a Régiók Pártja listáján. A varsói Keleti Tanulmányok Intézete szerint kettejüknél jobban egy oligarcha sem profitált Janukovics hatalmából (a tanulmány pdf-ben).

A nagyobb üzleteket Ahmetov kötötte, de Firtas volt az, aki inkább függött a rezsim jóindulatától. Amikor Timosenko megkötötte a gázmegállapodást Putyinnal, azzal teljesen lenullázta Firtast, aki aztán Janukovics hatalomra kerülése után újra felvirágoztatta az üzletét. Jurij Bojko energetikai miniszter segítségével emberei átvették a Naftogaz menedzsmentjét, és ezen keresztül a gáztranszport felügyeletét is.

Mondjuk az is tény, hogy bár Firtas a közvetlen kapcsolat a Putyinnal szövetséges orosz maffiához, ő és Ahmetov már bukása előtt elengedték Janukovics kezét. Firtas Klicskót támogatta, és Ahmetov sem igazán érdekelt az orosz uralomban - ők inkább a zavarosban halásznak. Ahmetovnak az elmúlt években volt komoly összeütközése az orosz üzleti körökkel, 2010-ben Janukovics miniszterelnöke, Mikola Azarov az ő kérésére minősítette ellenségesnek a második legnagyobb ukrán vasöntöde, a mariupoli Iljics Acél- és Vasmű felvásárlását. A céget ciprusi, azaz valószínűleg valójában orosz cégek vásárolták fel, de az állami beavatkozás után Ahmetov cégbirodalmához került.

És hogy milyen mértékben épült be a szervezett bűnözés az ukrán politikába? Az új kormány tisztviselői szerint Janukovics 2010-es hatalomra kerülése után 20 milliárd dollárt tüntethettek el az ország aranytartalékából és nyoma veszett 37 milliárd dollárnyi hitelnek is. Összesen 70 milliárd dollárnál is többet utalhattak át lenyomozhatatlan offshore számlákra az ukrán pénzügyi rendszerből.

Most egy csapatnyi amerikai szakértő segít Kijevben az átmeneti ukrán vezetésnek, hogy lenyomozzák ezeket a pénzeket. A csapatban az FBI, az amerikai igazságügyi minisztérium és az államkincstár ügynökei is ott vannak. Felállítottak egy korrupcióellenes csoportot is - az a Tetjana Csornovol vezeti, akit tavaly decemberben kis híján agyonvertek oknyomozó munkája miatt. Ez a csoport Janukovics pénzügyi trükkjeit kutatja és több milliárd dollár megtalálásában reménykedik.

A Daily Beast tudósítója szerint maguk a pénzek után kutakodók is úgy vélik, hogy sietniük kell. Az idő szorít, az érintettek gyorsan eltakaríthatják nyomaikat. És bár erről a Beast nem ír, ennek még egy oka lehet. A Janukovics elkergetése után újra a hatalom közelébe került csoport, Julija Timosenko és köre - köztük az ideiglenes államfő, Olekszandr Turcsinov - szintén gyanúsan gyorsan gazdagodott meg, és intenzíven üzletelt ugyanazokkal, akik most az orosz területszerzési törekvéseket segítik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.