Tudja, ki ugrott le a WTC tetejéről? Az építőmunkás, aki a helyére illesztette a csúcsdíszt

külföld
2014 március 26., 16:53

Biztosan látta már a videót a bázisugrókról, akik az új WTC tetejéről ugrottak:

Az egyikük, James Brady volt az, aki az utolsó acélgerendát a helyére illesztette. És ő építette be a torony 104. emeletébe azt az acélgerendát, amit Barack és Michelle Obama is aláírt.

photo_camera James Brady (jobbra) és Billy Geoghan helyére illeszti a WTC századik emeletének mestergerendáját.
Lucas Jackson-Pool / Getty Images

Vagyis Brady már akkor Amerika legmenőbb acélmunkása volt, amikor még le se ugrott a toronyról, amit épített.

Most három társával 3500 dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet a betörés, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés és az építményről leugrás vádja ellen.

Hogy idáig jutottunk, abban a New York-i rendőrség féléves munkája is benne van.

  • Brady és társai tavaly szeptember 30-án ugrottak - öt hónappal azután, hogy Brady a helyére illesztette a WTC csúcsdíszét.
  • Titokban ugrottak, hajnali háromkor. Utána gyorsan el is hagyták a helyszínt.
  • Az ugrásról nem tettek közzé videókat. Nem vágytak hírnévre.

Pechjükre a landolásuk után a szomszédos Goldman Sachs biztonsági őre észrevette, ahogy az egyikük sietve elpakol valamit. Értesítette is a rendőrséget, hogy "valami gyanús". A rendőrök megvizsgálták a biztonsági kamerák felvételeit, amiken látszott a három ugró landolása, de az, hogy honnan ugrottak, nem. Hosszadalmas nyomozás indult.

Bekérték a környező épületek biztonsági kameráinak a felvételeit.

Az egyik felvételen látszott egy autó, amibe többen beugranak. De sem az nem látszott, hogy kik, sem az autó rendszáma. Csak a típusát tudták megállapítani. Ezért szélesítették a kört, egyre több kamera felvételét kérték be. Végül begyűjtötték a hidak és alagutak fizetőkapuinak a felvételeit is, amik a rendszámokat is rögzítik.

Így jutottak el a kocsiig, aminek a tulajdonosa egy ismert acélmunkás család volt. Hamar kiderítették, hogy egyikük, Brady dolgozott az építkezésen. Azt is kiderítették, hogy Bradyt 2012 decemberében a Bronxban őrizetbe vették, amikor megpróbált leugrani egy 33 emeletes toronyház tetejéről.

Bekérték a telefonja hely- és hívásadatait, így azt is megtudták, hogy szeptember 30-án hajnalban a WTC-nél volt. És így jutottak el Andrew Rossighoz, akit 2012 decemberében Bradyvel együtt őrizetbe vettek a bronxi ugrás miatt. És így találták meg a harmadik ugrót, Marco Markovichot és Kyle Hartwellt, aki őrködött.

Eddigre már három hónap is eltelt az ugrás óta. Januárban házkutatást tartottak a gyanúsítottak lakásán, ekkor került elő a videó az ugrásról, ami bizonyította, hogy tényleg a WTC tetejéről ugrottak.

A rendőrök március második hetében zárták le a nyomozást, Bradyék pedig most hétfőn feladták magukat.

Abban, hogy a rendőrség hat hónapot áldozott a vádemelésre, az is benne van, hogy honnan ugrottak. Szeptember 11. óta bármi gyanús, ami a WTC környékén történik, egyből felveti a terrorizmus gyanúját is. Ezért kellett az ugrást nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelni. Hogy ezt tompítsák, Brady és társai közölték, hogy a hétfőn nyilvánosságra került és azóta több milliószor megtekintett felvételük összes bevételét a szeptember 11-i terrortámadás túlélőinek és áldozatainak ajánlják. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.