Sok ezer hamis aláírás jutott az ellenzéki összefogás pártjaihoz, feljelentést tesznek

POLITIKA
2014 március 27., 12:06
comments 30

Az ötpárti ellenzéki szövetség egyik jelöltjéhez ismeretlenek olyan aktacsomagot juttattak el, ami szerintük másolt ajánlóíveket, azaz hamis aláírásokat tartalmaz.

Ezt Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón.

A gyanú alapján a hamisítás tíz választókerületet és tíz pártot érint: az Új Magyarország Pártot, az Új Dimenzió Pártot, a Kisgazdapárt-MIÉP választási szövetséget, a Szabad Választók Párját, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártot, a Magyarországi Cigány Pártot, az Összefogás Pártot, az Elégedetlenek Pártját, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget.

A választókerületek között budapesti, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Pest megyei, szabolcsi, hevesi és zalai körzetek vannak.

A társelnök becslése szerint 8-10 ezer hamis ajánlásról lehet szó, a választók adatai pedig körbejártak a pártok között. Ez az aláírás-mennyiség hozzávetőleg a fele annak, amennyivel országos listát lehetett állítani. Ez a tíz megnevezettből hét pártnak sikerült.

Szigetvári Viktor kérdésünkre elmondta, hogy a dokumentumokat ismeretlenek juttatták el Helmeczy László, a kormányváltó szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének irodájába. Mivel az adatok kezelésére nem jogosultak, "egyszerű szemrevételezés" után azonnal a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak.

A politikus a választási bizottságnak írt beadványában hangsúlyozta, hogy a hamis ajánlások érvénytelenek, azokat eleve nem lehetett volna érvényes ajánlásként számításba venni.
Korábban a sajtóhírekre alapozva Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt levélben fordult Péterfalvi Attilához, hogy vizsgálják ki a gyanús aláírásokat. A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal elnöke akkor az ORFK-nak küldte tovább a panaszt.

Szigetvári Viktor elmondta, hogy ők nem tudták és nem is akarták vizsgálni, hogy ezek az aláírások valódiak-e, miután megkapták őket, továbbadták az illetékes hatóságoknak. Ugyanakkor szerinte a hatóságok informatikai rendszerével ezt egy nap alatt el lehet dönteni, mindegyik lapon pecsét és egyedi azonosító is szerepelt, így azt is ki lehet elvileg deríteni, hogy ha igaziak, melyik párt vette fel őket.

Az pedig már választójogi kérdés, hogy ha egy jelöltről a jelöltségének megállapítása után derül ki, hogy nem tisztességesen gyűjtötte össze az aláírásait, akkor kell legyen olyan eljárási forma, amivel a jelölt lehúzható a listáról.

Szigetvári még annyit tett hozzá, hogy politikusként pedig azt várná el, hogy ha valakiről kiderül, hogy hamis aláírásokkal lett jelölt, akkor az lemondjon az indulásról. A szavazás reggeléig minden jelölt visszaléphet amúgy.

Arról, hogy a kamupártok hogyan szerezhettek csalással aláírásokat, itt írtunk többet. A hatóságok eddig nem tettek sokat, hogy ezeket az ügyeket kivizsgálják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.