Megvan a nemzet elsőszámú nyelvstratégája

POLITIKA
2014 április 01., 09:18
comments 8

Kedden megkezdte működését a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, ami egyrészt feltárja a nyelvi örökséget, illetve ápolja, gondozza és, ki tudja hogyan, még fejleszti is azt. Az intézet igazgatójának Bencze Lórántot nevezték ki.

Bencze a méltán híres gyöngyösi Zsigmond Király Főiskola oktatója, akiért a markmyprofessor adatai alapján diákjai nem igazán rajonganak - 2,06-es átlagértékelése van.

Önéletrajza szerint "a derűs emlékű Kovács Arisztid bencés paptanár" a példaképe. Maga is szerzetestanárnak készült, de tervét megakadályozta "a diktatúra titkosrendőrsége". Önéletrajzában a rendszerváltást az "úgynevezett" jelzővel illeti.

"Nem is vagyok igazi tudós" - írja ugyanitt. Az írásból az is kiderül, hogy igazi polihisztor, nyelvészet mellett filozófiai szövegolvasást, a vallásos világkép kommunikációját, a vallás és a média kapcsolatát, a korai kereszténységet is oktat.

Most pedig kidolgozhatja a középtávú magyar nyelvstratégiát, bármi is legyen az. Szakértői állásfoglalásokat is készít majd a nyelvpolitikai kérdésekről, akármit is jelentsen ez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.