A rezsihirdetmény kifüggesztését szabotáló közös képviselőket lepleztek le

politika
2014 április 02., 13:08
comments 110

A lakók tömeges panaszai alapján a Bács-Kiskun megyei fogyasztóvédők a társasházi rezsihirdetmény kifüggesztését  szabotáló közös képviselőket lepleztek le

- írja a Népszabadság.

És nem, nem az 1974. április másodikai kiadás, hanem a mai.

Viccnek kicsit durvának tűnt, ezért megkerestük az eredeti közleményt. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán pedig meg is találtuk a

A nap híre - A rezsicsökkentésről szóló hirdetmények nyomában

című hírt. A szöveg annyira dermesztően pontos kommunista relikvia, hogy csakis egy az egyben érdemes idézni. Következzen. Színes kiemeléseket, képeket és a kapitalista elhajlás egyéb formáit a pontos tájékoztatás érdekében ezúttal nem alkalmazunk.

"A közös képviselők rezsicsökkentésről szóló tájékoztatási kötelezettségének elmulasztása tárgyában a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez érkezett panaszok és megkeresések magas számából arra következtethetünk, hogy a lakóközösségeket érintő megtakarítások összegéről való tudomásszerzés lehetősége élénk érdeklődést váltott ki a társasházakban és szövetkezeti lakásokban élőkből

A közösen viselt közüzemi szolgáltatások díjai a rezsicsökkentés hatására mérséklődtek, azonban a bevételekkel való felelősségteljes gazdálkodás, a megalapozott döntéshozatal érdekében nélkülözhetetlen a megtakarítás összegének pontos ismerete.

A fogyasztók egy része felvilágosításért fordult a Felügyelőséghez, akik elsősorban a hirdetmények kötelező tartalmi elemeire, a költségcsökkenés feltüntetésének módjára, a betartandó határidőkre voltak kíváncsiak. Számos beadványban viszont sérelmezték, hogy nem került kifüggesztésre a rezsicsökkentés mértékéről szóló tájékoztató.

Ezekben az esetekben a Felügyelőség eljárást indított, annak tisztázására, hogy a társasház képviseletét ellátó személy eleget tett-e a rezsicsökkentésről szóló hirdetmény elhelyezésére, továbbá az éves tájékoztatás megküldésére vonatkozó kötelezettségének.

A fogyasztóvédelmi eljárás során először az érintett társasházak helyszíni ellenőrzésére került sor. A hatóság munkatársai a közös helyiségek, lépcsőházak megtekintése során egyik helyszínen sem találtak hirdetményt. Az ellenőrzés során az egyik közös képviselő mulasztását azzal kívánta kimenteni, hogy a hirdetmény által megkövetelt adatok csupán jelentős mennyiségű könyvelési anyagból gyűjthetőek ki, melyet a jogszabályban meghatározott határidőben nem tudott teljesíteni. A Felügyelőség ezen álláspontot nem tudta elfogadni, tekintettel arra, hogy a törvény konkrét határnapot jelölt meg a kifüggesztésre, továbbá a teljesítés elősegítése céljából a jogszabály hirdetmény mintát is tartalmaz, melynek értelemszerű kitöltésével a közös képviselő a kötelezettségének eleget tehet.

Azon ügyekben, melyekben a közös képviselők nem tartózkodtak a helyszínen, a felelősség megállapítása érdekében a tényállás további tisztázása szükséges, és ezután követően kerül majd sor a döntéshozatalra.

A Felügyelőség hangsúlyozni kívánja, hogy a hatósági eljárások célja elsősorban az, hogy a fogyasztók a jogszabályban rögzített határidőben, megfelelő tájékoztatásban részesüljenek a rezsicsökkentés révén elért megtakarítás összegéről, mely a lakóközösségben élők kiemelten fontos érdeke."

(Korábban a témában: Képviselő úr, nem lehetne, hogy a baloldaliaknál ne csökkenjen a rezsi?)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.