Kúria: Mulasztott a rendőrség az indexes Szász Barna megverésénél

bűnügy
2014 április 02., 09:15
comments 7

Szász Barna, az Indexvideó munkatársa, akkori kollégám 2012. október 23-án a budapesti Ferenciek terén zajló tüntetést kamerával vette, amikor szélsőségesek bántalmazták. (Emiatt az eset miatt a Freedom House elítélte Magyarországot.) Szász Barna feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen, egyben panaszt nyújtott be rendőri intézkedés elmulasztása miatt, de a rendőrség első és másodfokon is elutasította a panaszt.

photo_camera Szász Barna a támadás után

A Kúria mai ítélete szerint mulasztott a rendőrség, amikor nem szerezte be teljes körűen a bizonyítékokat az Index összevert videósának panaszeljárása során, ezért új eljárásra kötelezte az országos rendőrfőkapitányt a bíróság – írja a Helsinki Bizottság.

A bíróság szerint helytelenül értelmezi a törvényt a rendőrség, amikor elvitatja, hogy az oszlatás vagy más megelőző intézkedés elmaradása miatt nem emelhető panasz, mert így „az egyén védtelen maradna a rendőri intézkedés olyan elmulasztásával szemben, mely alapvető jogát sérti”.

Azt viszont nem volt hajlandó vizsgálni a bíróság, hogy hibázott-e a rendőrség akkor is, amikor nem foglalkozott a be nem jelentett szélsőjobboldali tüntetés elmulasztott oszlatásával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.