[v14-terkep kulonbseg]

16 körzet, ahol még nem dőlt el a választás

POLITIKA
2014 április 07., 08:41
comments 5

Összesen 16 olyan választókerület van az országban, ahol az első és a második helyezett között kisebb a különbség a szavazatszámban, mint ahány szavazatot még összesíteni kell. A még összesítetlen szavazatok egy részét a külföldön tartózkodók adták le, a másikat olyanok, akik az új szabályok szerint átjelentkeztek - idén az ideiglenes lakcímmel rendelkezők szavazatai állandó lakóhelyük választókerületében számítanak.

[v14-terkep reszeredmenyek]

A 16 körzet közül kettőben tippelni se mernénk az eredményre, négyben reális esélye van a másodiknak a fordításra, két másikban a szavazatok nagyon szerencsés eloszlása kéne ehhez, nyolcban pedig már csak a matematika miatt nem lehet végeredményt hirdetni.

1. Budapest, 15-ös választókerület

A fideszes Kucsák László - aki többünk nagy meglepetésére már 2010 óta parlamenti képviselő, és már 53-szor fel is szólalt - a pillanatnyi állás szerint 22 szavazattal vezet Kunhalmi Ágnes előtt. A választókerületben még összesen 2000 szavazatot kell összeszámolni - 720-at a szavazókörökből, a többit átjelentkezők és külföldön szavazók adták le. Így itt még tényleg bármi lehet, nem is tippelnék.

2. Miskolc, 2-es választókerület

Van olyan kerület, ahol az első és a második helyezett között kisebb a különbség, de itt még a harmadik helyezettnek, a jobbikos Pakusza Tamásnak is van esélye a győzelemre. Ő jelenleg 470 szavazattal van lemaradva az első helyezett Varga Lászlótól, a második helyezett, a fideszes Sebestyén László hátránya 360 szavazat, és még 2046-ot kell összeszámolni. A választás estéjén percről percre változott, hogy éppen ki vezet. És ez az utolsó szavazat megszámlálásáig így is folytatódhat.

3. Budapest, 12-es választókerület

Tébégé szülőföldjén, Rákospalotán a fideszes Polgármester, Tamás László most 253 szavazattal vezet ismeretlen riválisa, a baloldali Móricz Eszter előtt. Itt még 1793 szavazatot kell összeszámolni, simán megfordulhat az eredmény.

4. Budapest, 6-os választókerület

Ha marad a pillanatnyi állás, az a választás egyik meglepetése lesz. A fideszes Vas Imre 448 szavazattal vezet a szocialista Pál Tibor előtt egy inkább a baloldalnak kedvező körzetben. De még 2498 szavazatot összesíteni kell, így még mindkét jelölt izgulhat, hogy a külföldre költözött vagy más körzetben tartózkodó VIII-IX. kerületi választók szíve hova húz.

5. Budapest, 5-ös választókerület

Oláh Lajos Vas Imrénél is kisebb előnyből várja a még kint lévő 3110 szavazat összesítését, mégis hátrébb rangsorolnám. Bár riválisának, Rónaszékinének elég volna 3:2 arányban megszereznie az átjelentkezők és a külföldön élők szavazatait, valami azt súgja, hogy azok legfeljebb egyenlő arányban oszolhatnak meg kettejük között. Érdekes adat: ezt a körzetet a baloldal barométerkörzetnek tartotta, vagyis úgy gondolták, hogy ha itt nyernek, akkor a várakozásoknál jobb eredményt érnek el összességében.

6. Budapest, 17-es választókerület

Akárcsak Oláh Lajos, az Együtt jelöltje, Szabó Szabolcs is nyugodtabban várhatja a végleges végeredményt. Előnye ugyan csak 484 szavazat, és még 2002-t kell összeszámolni, de ahogy vasárnap este haladt a számlálás, folyamatosan őrizte az előnyét. Még kikaphat, de meg lennék lepve, ha ez történne.

7. Gyöngyös

Jómagam meg voltam győződve róla, hogy a Jobbiknak lesz egyéniben győztes képviselője. Vona Gábort tartottam a legesélyesebbnek. Ehhez képest 658 szavazat hátrányból várja a még hátralevő 2124 szavazat összesítését. Még fordíthat, de ehhez 7:3 arányban kéne hoznia a még kint lévő szavazatokat.

8. Budapest, 9-es választókerület

Innentől már tényleg inkább csak matematikai esélyekről beszélhetünk. A X. kerület hagyományosan baloldali körzet, és a szocialista Burány Sándor 759 szavazattal vezet a fideszes főpolgármester-helyettes, György István előtt. Györgynek a fordításhoz a még össze nem számolt 2135 szavazat kétharmadát, minimum 1448-at kéne megszereznie a győzelemhez.

9-16.

A többi olyan körzetben, ahol kisebb a különbség az első és a második helyezett között a még össze nem számolt szavazatok számánál, már tényleg csak elvi lehetősége van a fordításnak. Ezek az első és a második helyezett közötti különbség rangsorában:

  • Budapest, 16-os választókerület: Hiller István 1063 szavazattal vezet és még 2000 szavazatot számolnak.
  • Budapest, 10-es választókerület: A szocialista Kiss László 1225 szavazattal vezet, még 1979 szavazatot számolnak.
  • Miskolc, 1-es választókerület: Csöbör Katalin 1479 szavazattal vezet, még 2102 szavazatot számolnak.
  • Nyíregyháza, 1-es választókerület: A fideszes Petneházy Szabolcs 1597 szavazattal vezet és még 2775 szavazatot nem összesítettek.
  • Budapest, 13-as választókerület: Karácsony Gergely hátránya 1677 szavazat Szatmáry Kristóf mögött, és már csak 1924 szavazatot kell megszámolni.
  • Pécs, 2-es választókerület: a fideszes Hoppál Péter 1936 szavazattal vezet, ennél csak 98-cal több szavazat, összesen 2034 feldolgozása van hátra.
  • Budapest, 8-as választókerület: Tóth Csaba 1975 szavazattal vezet Papcsák Ferenc előtt, még 2600 szavazatot számolnak.
  • Pécs, 1-es választókerület: a fideszes Csizi Péter előnye 1988 szavazat, még 2685 szavazatot kell összeszámolni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.