Nézzük, hogy szerepeltek a kamunak tűnő pártok

POLITIKA
2014 április 07., 05:45
comments 27
photo_camera Lufi volt Szili Kati pártja

Az idén feltűnően sok, összesen 18 párt és pártszövetség állíthatott országos listát. Ennek részben oka volt, hogy egy választópolgár több jelölőszervezetnek is adhatott ajánlást - miközben szavazni nyilván csak egyre szavazhatott. De részben oka volt az is, hogy a rendszerrel nevetségesen könnyű volt visszaélni. A jelöltállítás lezárulta után tömegével érkeztek a hírek csalásokról, pár nyilvánvalóra mi magunk is felhívtuk a figyelmet.

Az eredmények a legmegalapozottabb gyanúnkat fényesen igazolták. Pusztán a jelöltállítás adatai alapján feltűnő volt, hogy két, korábban nem is létező párt, az ÚDP és az ÚMP szinte kizárólag ugyanazokban a körzetekben tudott jelölteket állítani - ami nem olyan meglepő a két párt közötti személyi összefonódásokra tekintettel. Ezek együtt papíron minimum 49500 ajánlást kaptak. A listán a két pártra összesen 3552-en szavaztak. Ez 7,2 százalékos arány. magyarán

minden 14. támogatójuk szavazott csak a pártra.

De nézzük ezt a táblázatot, ahol a pártok által minimálisan megszerzett ajánlások számát viszonyítottam a tényleges listás szavazatszámukhoz:

A kép ez alapján nem túl derűs. Mindössze két párt, a Munkáspárt és a Zöldek szereztek csak több szavazatot, mint ahány ajánlást. A devizahiteles Kásler Árpád mozgalma a minimálisan szükséges ajánlásai 68,7 százalékát kapta meg szavazatként, Seres Mária pártja a 63,2 százalékát. Ennél arányaiban jobb eredményt, 79,6 százalékos átváltási arányt ért el az Együtt 2014, de ez valószínűleg az ügyes névválasztásnak tudható be.

A többi párt esetében kilóg a kamu a zsákból. A legszembetünőbb az MDF-utód JESZ és Schmuck Andor Szociáldemokratáinak a szereplése. Mindkét párt 80-nál is több egyéni jelöltet állított, így összesen cirka 440 millió forint kampánytámogatást kapott a pénzünkből. Ehhez képest az előbbi összesen 9518, az utóbbi 14 603 szavazatot szerzett, vagyis ajánlásaik arányában 23,5, illetve 35,6 százalékot ért el. Szili Katalin KTI nevű törpepártja összesen 10 526 szavazatot kapott, ez a minimálisan megszerzett ajánlásainak csak a 36,9 százaléka. Két, a csalásokkal kapcsolatban gyakran említett párt, az FKGP és az MCP is hasonló arányokat mutat, előbbi az ajánlásai 31,2, utóbbi 28,5 százalékát váltotta szavazatra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.