Lázár nekiment a magyar szervezeteket támogató norvégoknak

POLITIKA
2014 április 08., 19:14
comments 257

A miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János levelet írt a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjainak. A Magyar Nemzet azt írja, a levél azért született, mert a Norvég Civil Támogatási Alap által Magyarországon kiosztott pénzeket az LMP-hez köthető személyek osztják ki.

A Norvég Civil Alap rengeteg magyar szervezetet és projektet támogat, ezeket honlapjukon lehet végignézni. Mint írják, céljuk, hogy a magyarországi civil társadalom fejlődését támogassák, valamint erősítsék a részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában.

A milliárdos keretösszegből 1,5 és 21 millió forint közötti összegekre lehet pályázni, Lázár Jánost pedig az zavarja, hogy a pénzek kiosztásáról az Ökotárs Alapítvány vezette civil konzorcium dönt. Az alapítványnak több tagja köthető az LMP-hez, például az egyik alapítója, Foltányi Zsuzsa, 2010-ben LMP-s képviselőjelölt volt, az alapítvány szervezeti igazgatóját az LMP jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsába, Kaufer Virág egykori képviselő pedig, mióta otthagyta a parlamentet, pályázati értékelőként vesz részt a konzorcium munkájában.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A Magyar Nemzet információi szerint Lázár arról írt a norvég kormány illetékeseinek, hogy elfogadhatatlan, hogy a hazai civil társadalom fejlesztésére szánt forrásokat egy olyan civil szervezet kezelje, amely több szállal is kötődik egy politikai párthoz, és az állásfoglalás szerint ez a lépés belpolitikai beavatkozásnak is tekinthető.

Van amúgy Magyarországnak saját alapja is a civil szervezetek támogatására, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) is oszt pénzt hazai civil kezdeményezéseknek. Ennek a kormány által felügyelt alapnak az elnöke Csizmadia László, aki egyben a CÖF vezetője is. Velük majdnem biztos, hogy nincs gondja Lázár Jánosnak.

Hogy a NEA kiknek szeret pénzt osztani, arról még 2012-ben írt az Átlátszó. A támogatottak listáját itt lehet végignézni.

Lázár helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor nyilatkozott is a Magyar Nemzetnek, és azt mondta, azt kérik a norvég kormánytól, hogy a magyar kormánnyal konzultálva döntsön.

Figyelembe veszik természetesen a norvég fél elvárásait, de szeretnék, ha nem politikához vagy politikai pártokhoz köthető szervezetek lennének a pénzosztó szervezetek Magyarországon, hanem olyan közintézmények, amelyek valóban rendelkeznek társadalmi, választói legitimitással.

Csepreghy szerint közérdek, hogy a fejlesztési források felhasználása állami gondozásban, állami garanciák mentén történjen. "Elfogadhatatlan, hogy ez egy politikai párthoz kötődő civil szervezet által történjen, amely azt hangoztatja magáról, hogy civil, miközben akár az LMP korábbi jelöltjeit vagy szervezetben dolgozó szakembereit nézzük, az Ökotárs Alapítvány nem az. Közpénzeket magánszervezetek nem oszthatnak Magyarországon, hiszen ilyenkor a közérdekű forrásfelhasználás kérdőjeleződik meg.

Amennyiben Norvégia nem partner ebben a kérdésben, az akár értelmezhető úgy is, hogy a norvég kormány kvázi belpolitikai beavatkozást eszközöl".

- mondta még a helyettes államtitkár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.