Megszűnik a Milla

POLITIKA
2014 április 08., 07:56
comments 23

Egy közleményben jelentették be, hogy vége.

Miután a Milla mozgalmi szerepet már több mint egy éve nem játszik és a belőle kinövő egyesületben pedig már közel egy éve nem zajlik valós tevékenység, annak a látszatnak a fenntartása, hogy a Milla még létező entitás, vagy annak a hamis látszatnak a táplálása, hogy a Milla az ellenzéki összefogás CÖF-je nemcsak alaptalan, hanem méltatlan is.

A döntés még március végén született meg egy közgyűlésen, de most kommunikálták hivatalosan.

Tudható ugyanis, hogy a kormánypárti felületek nyilván szívesen adnának teret annak a kampány hajrájában, hogy a “civilek” miként és miért is határolódnak el Orbán kihívóitól, vagyis felhasználnák sztorinkat saját céljaikra és ezt nyilván nem akarhatjuk.

A Milla az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoportból nőtt ki, amit Juhász Péter jegyezett be 2010 decemberében, szerveztek tüntetéseket, amelyek egyre inkább kormányellenes demonstrációkká váltak, a legsikeresebb a több tízezres 2011. március 15-i volt. Politikai mozgalommá alakultak, Bajnait lett 2012. október 23-i rendezvényük szónoka. Párttá nem, de egyesületté alakultak, és csatlakoztak az Együttben Bajnaihoz és a Szolidaritás Mozgalomhoz. Juhász Péter indult volna a választásokon is a Belvárosban, de Gyurcsány visszatérésével ettől visszalépett.

A Milla már nyilvánvalóan nem létezik, az Egyesület további működésének pedig nincs létjogosultsága.

- írták most.

Ettől függetlenül meggyőződésünk, hogy van létjogosultsága annak – sőt kifejezetten kívánatos -, hogy a választási eredménytől függetlenül erőre kapjon a magyar társadalom civil hangja, hogy alapvető szabadságjogaink, a demokratikus alapértékek mellett kiállva minél többen adjanak hangot közéleti viszonyaink alakításának igényével olyanok is, akik nem kívánnak pártok színeiben politizálni.

2014. április 6-át követően lesz-e majd ilyen mozgalom, vagy erőre kap-e a társadalmi párbeszéd Magyarországon azt nem tudjuk, de mindenképpen kívánatosnak tartanánk.

Ez a történet azonban már nem a Milla története.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.