Itt az új gázháború: Ukrajna nem vesz többet Moszkvától

gazdaság
2014 április 09., 13:14
comments 108

Az ukrán energiaügyi miniszter szerdán közölte, hogy nem vesznek több gázt Oroszországtól. Délre le is állították a gáz átvételét a határon.

Oroszország 268,5 dollárról 485 dollárra emelte ezer köbméter gáz árát áprilistól Ukrajna esetében. Az oroszok tavaly sokáig 400 dollár felett adták a gázt az ukránoknak, aztán decemberben nagy kedvezményt adtak, amikor Janukovics elnök visszalépett az EU-s társulási szerződéstől. Aztán Janukovics megbuktatása után a 2013-as árnál (426 dollár volt) is jóval magasabbat határoztak meg.

A Gazprom honlapjára kirakták annak a beszélgetésnek a jegyzőkönyvét, amiben Alekszej Miller, a Gazprom elnöke beszámolt Alekszej Medvegyevnek, Oroszország miniszterelnökének. A döntés eszerint így hangzott:

Medvegyev: Hogy mennek a dolgok az Ukrajnába szállított gáz ügyében? Elég nagy a tartozásuk, változott valami ebben az ügyben?

photo_camera Balra Medvegyev. jobbra Miller, a gáz áráról beszélgetnek.

Miller: Ukrajna 1956 millió köbméter gázt vett át márciusban, és ezért semmit sem fizettek. A tartozásuk most már meghaladja a 2,2 milliárd dollárt. Reméljük, hogy a közeljövőben Ukrajna megkezdi adóssága törlesztését és kifizeti a mostani szállításokat is. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy a helyzet nem javul, hanem inkább romlik. A kedvezményes gázexport visszavonásáról szóló rendelet aláírása azt jelenti Medvegyev úr, hogy a 2009-ben Ukrajnával kötött szerződés értelmében a gáz ára a kedvezmények nélkül emelkedik, 485 dollárra 1000 köbméterenként, áprilistól.

Medvegyev: Úgy vélem, hogy ukrán partnereinknek össze kellene szedniük a szükséges összeget, hogy rendezzék tartozásaikat és az újabb számlát. Ez az egyetlen módja a további együttműködésnek, mint ilyenkor mindig. Ezt mindenkinek meg kell értenie, azoknak az embereknek is, akik most a szükséges döntéseket Ukrajnában meghozzák.

Másképpen döntöttek

Az oroszok tehát azzal magyarázzák az áremelést, hogy ez a büntetés a tartozások miatt. Az ukránok azóta se fizettek, az április első hetében érkezett gáz után sem. Vitatják a gázáremelést, és egy stockholmi választott bírósághoz akarnak fordulni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden felvetette, hogy szerinte hasznos lenne, ha az ukránok ezentúl előre fizetnének a gázért. Az ukrán kormány ezután jelentette be, hogy egyáltalán nem vesznek több gázt a Gazpromtól.

De honnan lesz gáz?

Fűteni most ugyan nem kell, de Ukrajnának így is szüksége van gázra. Naponta 20 millió köbmétert vettek például a múlt héten. Egyáltalán nem világos, hogy ezt honnan pótolják majd.

Az Ukrajnán keresztül haladó, nyugatra (így Magyarországra is) menő gáz szállítása egyelőre nem állt le.

Az ukránok arra számítanak, hogy az EU majd kisegíti őket. Egy olyan vezeték van, ami alkalmas lehet arra, hogy nyugatról keletre menjen benne gáz Ukrajnába, és ez az ukrán-szlovák vezeték. Csakhogy ebben alapból orosz gáz megy nyugat felé.

A Gazprom máris jelezte, hogy minden érintettet beperel, ha ezen keresztül visszafelé, nyugatról keletre szállítanának gázt. Külön kérdés, hogy ha ezen megy az orosz export nyugatra, akkor hogyan lehet majd visszafele szállítani rajta. Ráadásul a környéken szinte minden gáz Oroszországból való, Ukrajna aligha férhetne hozzá a norvég vagy algériai mezők gázához. Egy kijevi szakértő például azt mondta a Bloombergnek, hogy a magyarországi tartalékokra is számíthatnak az ukránok. Csakhogy a Gazprom minden bizonnyal megtorolja majd, ha a gázukat a magyarok eladják az ukránoknak. A szakértő lengyel importban is reménykedik, csakhogy az oroszok már 2010-ben kikötötték, hogy a lengyel vezetékeken orosz engedély nélkül nem lehet exportálni.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerda délután bejelentette, ha az ukránok fizetnek, akkor adnak nekik gázt. Ezt azután mondta, hogy telefonon beszélt az USA alelnökével.

A mostani gázháború első vesztese az ukrán ipar lesz. Ha az Ukrajnán keresztül menő nyugati export is leáll, akkor abból Magyarországnak is komoly gondja lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.