Antall József pizsamáját is őrzi az Orbán hátizsákját megszerző Nemzeti Múzeum

politika
2014 április 11., 09:09
comments 91

Nem kifejezetten Orbán hátizsákjára pályázott a Magyar Nemzeti Múzeum. Tavaly nyáron olyan személyes tárgyakat kértek a Miniszterelnöki Hivataltól, amiknek van köze jelentős eseményekhez - nyilatkozta Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-szakmuzeológusa a legújabb fogásukról. Az egyeztetésen aztán szóba került a hátizsák, de abban maradtak, hogy ha feleslegessé válik, akkor térnek majd vissza az ügyre. A Miniszterelnöki Hivatal aztán most hétfőn jelezte, hogy szabad a táska.

photo_camera Szijjártó Péter is besegített néha. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Gál szerint a múzeum igyekszik valamennyi köztársasági elnöktől, kormányfőtől gyűjteni valamilyen szimbolikus tárgyat. Ezek közül az utolsó, amit állandó kiállításon is meg lehet nézni, az Antall József tolla, amivel Prágában aláírta a Varsói Szerződés megszüntetését. Antalltól egyébként őriznek egy nyakkendőt is, és azt a pizsamát, amit legendás kórházi interjújában viselt.

Általában leköszönésük után keresik meg az állami vezetőket. Sólyom Lászlótól például megkapták az aktatáskáját és azt a bőr mappát, amin aláírta a különböző dokumentumokat. Mádl Ferenctől egy írókészületet és egy szemüveget kaptak, valamint halála után özvegye a volt államfő kedvenc öltönyét is a múzeumnak adta. Göncz Árpádtól több olyan tárgyuk van, amit protokollajándékként kapott.

Boross Pétertől nincs semmijük. Ahogyan most keresték meg Schmitt Pált és Horn Gyula családját is, mert tőlük sincs semmi a gyűjteményben.

Medgyessy Pétertől az EU-csatalkozásunkat hivatalossá tévő athéni csúcstalálkozó reprezentatív tárgyait kapták meg. Gyurcsány Ferenctől egy toll van a múzeumban, amivel aláírta a lisszaboni szerződést, és egy, az 56-os forradalom 50. évfordulójára emlékező tárgy, amit George Bush-tól kapott.

Orbán a hátizsákja mellett egy bicskát is adott a múzeumnak. Ez az a fajta Victroinox. amit az afganisztáni misszióban szolgáló magyar katonák kaptak tőle. És ezek szerint a legendás kólás doboz maradt Havasi Bertalan birtokában.

Aki már végzett a Seuso-kincsekkel, és most akkor menne megnézni a hátizsákot is, az még ne induljon el. A hátizsák így önmagában nem lesz kiállítva, például a korona helyén.

Gál azt mondta: ha lesz rendszerváltás és az utána következő évek kiállítás, vagy nagyobb tematikus kiállítás, akkor abban szerepet kaphat a vébés motyó, a többi tárggyal együtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.