Magyarország a világ egyik legnagyobb elvonója

gazdaság
2014 április 16., 06:51
comments 282
  • A munkaadó 1 forintot költ egy munkásra.
  • Ennek egy része az államhoz, másik része a munkavállalóhoz került.
  • Melyik rész mekkora?
  • Ezt vizsgálata meg az OECD.

Idén is publikálta a béreket terhelő állami elvonások alapján készített országrangsort az OECD - vagyis azt, hogy a különböző országokban mekkora részét vonja el az állam annak a pénznek, amit egy munkaadó egy munkavállalóra költ. (Az adó-, és járulékterhelés összegét nevezik adóéknek is.)

Messze a régió előtt

A fejlett világban Belgium vonja el a bérek legnagyobb részét 55,9 százalékkal, a legkisebbet pedig Chile 7 százalékkal. Magyarország pedig továbbra is a legnagyobb elvonók között van, a negyedik helyen 49 százalékkal, messze megelőzve a régió országait és az OECD 35,9 százalékos átlagát. A legközelebb Csehország 42,4, és Szlovénia 42,3 százalékkal van.

Az OECD ugyanakkor megvizsgált különböző kategóriákat, attól függően, hogy hány gyerek van egy családban, és mekkora a jövedelmük az átlaghoz képest -

Magyarországon minden kategóriában jóval az átlag fölött van az adó-, és járulékterhelés összessége.

Az egyedülálló, az átlagbér 67 százalékát kereső magyaroknál például csak a belga munkásokon van több állami teher.

Szerény javulás

A jelenség természetesen nem új, Magyarország hasonló helyen szokott szerepelni - sőt, a helyzet valamennyit javult is, mert 2000-ben még Magyarország is majdnem a mostani belga szinten állt 54,7 százalékkal. Az előző évhez képest is van egy szerény, 0,49 százalékpontos csökkenés (miközben az OECD-országok nagy részében inkább az adóék növekedése volt jellemző).

Ez a csökkenés azt mutatja, hogy a kormánynak van gazdaságpolitikája, aminek az egyik szelete a személyi jövedelemadó-terhek áthelyezése a fogyasztásra

- segített értelmezni az adatokat Zsiday Viktor alapkezelő. Az adóék csökkenése mögött tehát inkább adóátrendezés van, a terhek egy része átkerült a fogyasztásra. Ahhoz viszont, hogy a teljes terhelést csökkenteni lehessen, az állami kiadásokat kéne visszafogni.

Önmagában nem az adóék a fontos, hanem az hogy egy állam a GDP mekkora részét vonja el minden terhet beszámítva. Nálunk sok százalékponttal nagyobb az állami központosítás, mint a régió más, sikeresebb országaiban

- mondta erről Zsiday Viktor.

Ez pedig a túlterjeszkedett állam tünete.

 

A családosok jobban járnak

Az OECD megnézte azt is, mennyivel kisebb a családosok adó- és járulékterhelése az egyedülállókhoz képest. Ezen a listán Magyarország viszonylag jól, a hatodik helyen szerepel, 14,9 százalékkal kevesebb teher van a családosokon. A legjobban a luxemburgi családok járnak, náluk a különbség 22,7 százalék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.