Rettenetes körülmények közt mentik a koreai komp túlélőit

külföld
2014 április 16., 19:36

164, más jelentések szerint 179 utast sikerült eddig kimenteni a Korea partjainál helyi idő szerint szerda reggel elsüllyedt kompból. Eddig hivatalosan hat halálos áldozatot jelentettek, de még háromszáz utast eltűntként tartanak nyilván.

A mentést "mindenféle dolgok akadályozzák" - nyilatkozta a CNN-nek David Gallo, a Woods Hole Oceanográfiai Intézmény különleges projektjeinek a vezetője.

"Ez szimplán egy teljes mértékben szörnyű helyzet. Rémálomszerű" - mondta.

A meteorológusok szerint a szerencsétlenség környékén a tenger csupán 10-13 fokos, vagyis azok az utasok, akik a vízbe vetették magukat, gyorsan veszélyesen kihűlhetnek.

photo_camera Az utasok rokonai a parton várják a híreket szeretteikről.
AFP PHOTO / ED JONES

Amikor a hajó süllyedni kezdett, az utasokat figyelmeztették is, hogy ne hagyják el a fedélzetet. De mert a hajó rendkívül gyorsan kezdett az oldalára fordulni és süllyedni, sokan mégis inkább a vízbe vetették magukat, minthogy a süllyedő roncs foglyaivá válljanak.

A vízbe ugrottak közül sokat gyorsan kimentettek a helyszínre siető halászhajók és mentőhelikopterek.

photo_camera AFP PHOTO / DONG-A ILBO

Azt, hogy miért süllyedt el a komp, még mindig nem tudják. A túlélők beszámolói szerint a hajó a reggeli idején kezdett az oldalára dőlni. Ez előtt vagy közvetlenül utána - ebben megoszlanak a túlélők emlékei - egy nagy csattanást is hallottak. A hajó az első segélykérés után két órával már teljesen felborult, ez alapján arra következtetnek, hogy a hajótestben nagy kár keletkezhetett, esetleg a járműveket tároló szállítófedélzeten törhetett be a víz, ami gyorsan eláraszthatta az egész hajótestet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.