Tudja, miért volt olyan hideg a tél Amerikában? Az ázsiai szmog miatt

meghökkentő tudomány
2014 április 16., 20:58
comments 30
photo_camera AFP PHOTO

Az idei tél különösen kemény volt az Egyesült Államokban és Kanadában egy sarki örvénynek (polar vortex) nevezett állóciklon miatt, ami még a déli államokban is rendszeres hóviharokat okozott. Most négy amerikai és a pekingi egyetem tíz kutatója egy tanulmányban azt vetette fel, hogy mindezért az ázsiai légszennyezés lehet a felelős.

A Pekinget hónapokra ködbe borító szmog apró aeroszoljai kutatásaik szerint egészen Észak-Amerikáig is eljutnak, ez pedig ott több, az időjárást befolyásoló tényezőt is megváltoztat:

  • befolyásolja a felhőképződést;
  • befolyásolja, hogy mennyi napfény jut a felszínre;
  • és befolyásolja a ciklonok kialakulását is.

A kutatók szerint az Ázsiából érkező aeroszolok a Csendes-óceán fölött megnövelték a felhők sűrűségét, így a viharok súlyosabbá váltak. Vagy ahogy azt a kutatás vezetője, Jüan Vang nálam sokkal összeszedettebben megfogalmazta:

"Mivel a Csendes-óceáni viharút* a globális általános áramlási rendszer fontos része, az ázsiai légszennyezés télen a világ más részeit is befolyásolja. Elsősorban a áramlás útjába eső régiókat, mint amilyen Észak-Amerika."

*[storm track, ha valaki ismeri a pontos magyar szakkifejezést, jelezze bátran kommentben!]

A feltételezést erősíti, hogy tavaly több kínai városban is szokatlanul súlyos volt a szmoghelyzet, Hszingtajban például 129 napon át volt egészségre veszélyes, vagy annál is rosszabb a levegő. (Via The Wire. A tanulmányt itt olvashatják.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.