https://444.hu/assets/bilbaszovka.jpg

Halálos lövöldözés után behívták az oroszokat Szlovjanszk városba, lehet, hogy lőttek a genfi békének

külföld
2014 április 20., 12:39
comments 76
  • Újra válságosra fordulhat a kelet-ukrajnai helyzet a hajnali összecsapás miatt.
  • Ismeretlen fegyveresek támadtak orosz szeparatisták ellenőrzőpontjára Szlovjanszk körzetében.
  • Az oroszbarát milíciák helyi vezetője Oroszország beavatkozását kérte.
  • Az újabb incidens akár a csütörtöki genfi megállapodást is semmissé teheti.

Nem bírták ki békében a húsvétot a kelet-ukrajnai fegyveresek. Vasárnapra virradóra Szlovjanszk város mellett, Bilbaszivka falunál ismeretlen támadók tüzet nyitottak egy oroszbarát milicisták által fölállított ellenőrzőpontra. Az úttorlasz védői viszonozták a tüzet, és Molotov-koktélokat dobtak a támadók autóira, azok közül több kiégett. Az összecsapás halálos áldozatainak a számát reggel még négy-ötre tették, de kijevi források csak egy halottat említettek.

A Kyiv Post beszámolója szerint egy helyi lakos, Szergej Rudenko volt a halálos áldozat. Rudenko a helyi iskolabusz sofőrje, oroszbarát aktivista volt, maga is részt vett a barrikád az építésében.

Az oroszbarát milicisták szerint a támadók az ukrán nacionalista Jobb Szektor tagjai voltak. Éjjel három órakor, vadonatúj, dnyipropetrovszki rendszámű terepjárókkal érkeztek a falu határában fölállított úttorlaszhoz, és azonnal tüzet nyitottak.

A szeparatisták azt állítják, hogy a támadók által hátrahagyott, kiégett kocsikban megtalálták Dmitro Jaros, az ukrán nacionalista felkelést vezető Jobb Szektor-vezér névjegykártyáját.

Vjacseszlav Ponomarjov, a Donyeck megyei település úgynevezett népi polgármestere és önvédelmi csapatának (népi milíciájának) vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: Oroszország vezetéséhez fordult azzal a kéréssel, hogy vonultasson be békefenntartó erőt a kelet-ukrajnai régióba. A szlovjanszki önkéntesek vezetője a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a várost az ukrán szélsőségesen nacionalista Jobb Szektor „ostromolja”.

Az orosz külügyminisztérium provokációnak tartja a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban történt lövöldözést és vasárnapi közleményében felszólította Kijevet a genfi négyoldalú megállapodás betartására.

Kijev illetve az ukrán belügyminisztérium elismerte az incidenst, de csak egy halálos áldozatról tud, és álláspontja szerint az eset megrendezett, semmilyen bizonyíték nem utal az ukrán hatalom által akár csak hallgatólagosan támogatott fegyveresek aktivitására. Mind a Jobb Szektor mind más ukrán nacionalista szervezetek tagadják, hogy tagjaik részt vettek volna fegyveres akcióban. Az ukrán titkosszolgálat közleményében pedig cinikus (orosz) provokációnak nevezte az esetet.

(Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.