Csak idén 160 milliárd dollárnyi tőke távozhat Oroszországból Putyin külpolitikája miatt

külföld
2014 április 21., 05:33
comments 13

Az ismert amerikai külügyi tanácsadó, Ilan Berman a Wall Street Journalban szedte össze, mibe kerülhet Oroszországnak az ukrán helyzet fenntartása. Rengetegbe.

Az orosz központi bank legfrissebb statisztikái szerint közel 51 milliárd dollár értékű tőke hagyta el Oroszországot 2014 első negyedévében. Elemzők szerint a kivonás mögött főleg a befektetők bizalmának megrendülése áll az ukrán-krími intervenció után.

2008 vége óta nem fordult elő, hogy egy negyedévben ennyi pénz távozzon az országból. Bár Oroszország a vaskos valutatartaléka miatt (egyes becslések szerint akár több mint 400 milliárd dollárnyi devizakészlettel rendelkeznek) egyelőre ellensúlyozni tudja a kiáramlást, a központi bank statisztikái alapján arra számíthatnak, hogy a neheze még hátravan.

Az orosz gazdasági miniszter már csak egy százaléknál alacsonyabb növekedéssel számol idénre. Korábban még 2,5 százalékos gazdaságbővüléssel kalkuláltak. A Világbank előrejelzése szerint az orosz gazdaság 2 százalékot zsugorodhat 2014-ben. Ez 30 milliárd dolláros importvisszaesést jelentene az országnak.

Ráadásul elemzők szerint az is visszaüthet, hogy az oroszok gázfronton próbálnak nyomást gyakorolni Ukrajnára. Az állami gázvállalat, a Gazprom a közelmúltban emelte meg az ukránoknak szánt földgáz árát nyolcvan százalékkal, ez viszont visszafelé is elsülhet, az ukránoknak ugyanis lehet, hogy jobban megéri majd európai szolgáltatóktól vásárolniuk.

És miközben Oroszország folyamatosan szigetelődik el a világpolitikai színtéren, ráadásul még a Krím megszállása is sokba kerül nekik. Már eddig közel 7 milliárd dolláros gazdasági segélycsomagot nyújtottak a félszigetnek.

Ráadásul még mindig nem tudni, hogy a nyugati országok fognak-e keményebb szankciókhoz nyúlni. John Kerry amerikai külügyminiszter már fenyegetőzött azzal, hogy az orosz energia-, bank- és bányászati szektort is érhetik szankciók. Bár a gazdasági bekeményítés ellen nyugati cégek is lobbiztak, ezek máig nem kerültek le a napirendről.

Vlagyimir Putyin eközben népszerűbb otthon, mint valaha. A március közepén végzett közvélemény-kutatás szerint 72 százalékon áll, tíz százalékkal jobban, mint az év korábbi szakaszában.

De hosszabb távon a gazdasági elszigetelődés visszahathat erre is. A korábbi orosz gazdasági miniszter, Alekszej Kudrin például úgy számol, hogy az ukrán akció idén 160 milliárd dolláros tőkekivonást eredményezhet Oroszország számára. Ha ez megtörténne, akkor odalenne minden növekedésbe vetett remény. (via WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.