Kevés nehezebb sors van a macskák agyát kutatókénál

meghökkentő tudomány
2014 április 22., 09:12
comments 112

macska_intelligencia

Kilátástalan, megnyerhetetlen küzdelem a macskák kognitív képességeit kutató tudósok élete, tudtam meg a Slate remek cikkéből.

A macskák ugyanis együttműködésre alig hajlandó, egoista rohadékok.

Pedig állítólag nem is olyan buták. Egy világhírű honfitársuk, Miklósi Ádám saját kutatásai szerint a macskák is képesek az elvonatkoztatásra - legalább annyira, mint a kutyák.

Miklósi volt az, aki a Duke Egyetem antropológusával, Brian Hare-rel egyidőben, de tőle függetlenül bizonyította, hogy a kutyák képesek elvonatkoztatni. Tesztjében két pohár volt, amiből az egyikbe jutalomfalatkát raktak. Aztán egy ember rámutatott a pohárra, amiben a falatka volt, és a kutyák mindig azt is választották.

Ha egyszerűnek tűnik, gondoljon bele abba, hogy közeli rokonainknak, a csimpánzoknak ez nem jött össze. Azok csak véletlenszerűen kapkodtak a poharak után.

Miklósi később macskákkal is megismételte a kísérletet. Nem volt könnyű dolga. A macskák, mint azt már több tudós megtapasztalhatta, nem igazán elkötelezettek a tudomány szolgálatában. Jellemzően pánikba esnek, amikor kiszakadnak megszokott környezetükből, és nem hajtanak végre semmilyen utasítást - megjegyzem, erre megszokott környezetükben sem hajlandóak.

Miklósi ezért a macskákat otthonukban vizsgálta, és még így is hetet ki kellett zárnia a 26 tesztalanyából. De a maradék legalább olyan jól teljesített a mutogatós teszten, mint a kutyák.

Vagyis, a macskák is képesek elvonatkoztatni, megérteni, hogy egy másik lény is gondolkozik.

(Ezt saját adatokkal nem tudom megerősíteni. Még nem találkoztam macskával, ami ne az ujjamat kezdte volna közelről szemlélni, ha rámutattam valamire.)

Miklósi kutatásán kívül a Slate szerzője még egyről tud, amiben a macskák értelmi képességeit vizsgálták. Ott hosszas kinszenvedések árán négy példánnyal sikerült kisérletezni. Christian Agrillo a numerikus kompetenciát vizsgálta. Ebben még az aranyhalak is jobban szerepeltek, mert a macskákat az eredmények szerint jobban érdekelte, hogy mekkora pötty van felfestve a jutalomfalatra annál, hogy mennyi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.