Elröhögött, hamis Hey Jude-énekléssel vezette fel az EU-évfordulót a lengyel miniszterelnök

külföld
2014 április 24., 11:20
comments 3

Donald Tusk a héten posztolt egy rejtélyes videót a Twitterén. Ezen irodájában ülve a Beatles 1968-as slágerének futott neki, de hamar érezte ő is, hogy ez nem annyira jön össze, és végül elröhögte a dolgot.

A lengyel internetezők meglehetősen értetlenkedve fogadták a dolgot, kicsit olyan volt a helyzet, mint amikor itthon Orbán a választások előtt üres rózsaszín kanapét villantott Facebookon.

Aztán pár nap múlva kiderült, miről van szó. A Hey Jude szól az alatt a reklámfilm alatt, amiben Lengyelország tízéves EU-tagságát ünneplik. A videó igazi honnan-hova történet, ahogy az ország a kommunista hagyatékból eljutott a modern, európai jelenébe:

Tusk azóta egy konferencián beszélt erről a tíz évről, és elmondta azt is, hogy ennyi idő alatt száz százalékkal nőtt az ország GDP-je. Az ellenzék persze nem fogadta lelkesen a klipet, többek között azt kifogásolták, hogy a klip több mint kétmillió dollárnyi összegből készült. Tusk szerint viszont az összeg nagy részét a sugárzási idő megvásárlása vitte el, és amúgy is főleg EU-s keretből finanszírozták az egészet. Az ellenzéki Igazság és Jog pártja szerint viszont a klip kampányelemnek számít, és Tusk pártjának kéne vele elszámolnia. Ismerős vita.

Az ellenzéki párt már egy remixet is készített, amiben a Beatles dala alatt bezárt üzemek és lepusztult ipari létesítmények láthatóak Lengyelországból:

(via FP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.