Amerikában szinte minden kanyaró járványt olyan gyerek okoz, akit a szülei szándékosan nem oltattak be

Egészségügy
2014 április 26., 13:01
comments 154

járvány

Egyre több gyerek betegszik meg azért, mert a környezetében nem oltattak be valakit.

2011-ben 17 kanyarójárvány volt az Egyesült Államokban, 1996 óta nem volt ennyi. Abban az évben 222 gyerek betegedett meg, 2013-ban 187 eset történt. Ezek a számok nem tűnnek óriásinak egy 314 millió országban, de az a helyzet, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 14 éve, 2000-ben kiírottnak nyilvánította ezt a betegséget az országban.

A járványok gyakoriságának növekedése egyértelműen azzal van összefüggésben, hogy egyes szülők szándékosan nem oltatják be a gyerekeiket, mert attól tartanak, hogy az oltóanyag megbetegíti őket.

Egy tanulmány szerint szinte valamennyi kanyaró járvány olyan gyerek miatt tört ki az Egyesült Államokban, akit szülei szándékosan nem oltattak be. Ezen a tréképen egyébként jól látható, hogy rég legyőzöttnek hitt betegségek hogy tűnnek fel újra az "oltáskritikus" mozgalom miatt. Egy hónapja Király kolléga írt az újra megjelenő kanyaróról részletesen.

Az MIT egyetemi újságja most Seth Mnookin professzorral csinált egy nagyon érdekes interjút. Ebben Mnookin legutóbbi kutatásáról van szó, amiben az oltáskritikus mozgalom terjedését tanulmányozta, és arra keresett válaszokat, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban meggyőzni a szülőket, hogy be kell oltatni a gyerekeiket.

 

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.