Másodfokon is börtön jár a volt szlovén miniszterelnöknek

külföld
2014 április 28., 18:49

A szlovén fellebbviteli bíróság megerősítette hétfőn a Janez Jansa ellen korábban kimondott ítéletet. A volt szlovén kormányfőt egy korrupciós ügy miatt kétévi letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Jansát, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) volt kormányfőjét bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől. Első fokon 2013 júniusában ítélték el, de Janza fellebbezett.

Két másik vádlottat, Ivan Crnkovic üzletembert és Tone Krkovicot, a szlovén hadsereg tábornokát 22 hónapi letöltendő börtönbüntetésre és fejenként 37 ezer eurós (11 millió forint) pénzbüntetésre ítéltek, amelyet Janzának is ki kell fizetnie.

photo_camera Jansa még tavaly, az elsőfokú ítélet után (JURE MAKOVEC / AFP)

A Patriával 2006-ban aláírt, 278 millió eurós szerződés 135 páncélozott jármű szállítására vonatkozott. Janez Jansa nem egészen egy éve kényszerült lemondani a kormányfői tisztségről más korrupciós vádak miatt.

Utódja Alenka Bratusek, a balközép Pozitív Szlovénia vezetője lett, akitől pártja pénteki kongresszusán megvonta a bizalmat, és helyette Zoran Jankovic ljublanai polgármestert választották a párt élére. Bukása előre hozott választáshoz és újabb mély belpolitikai válsághoz vezethet az országban.

Bohut Pahor köztársasági elnök a Patria kenőpénz-ügyben meghozott ítéletre reagálva közölte: a bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. A politikai pártok álláspontja azonban megoszlott volt a bírósági döntésnek a szlovén belpolitikára gyakorolt várható hatásával kapcsolatban.

Az ellenzéki Szlovén Néppárt (SLS) vezetője, Franc Bogovic szerint az ítéletnek messzemenő következményei lesznek, az ország politikai térképe átrajzolódóban van az utóbbi napokban. A pártvezető szerint a soron következő választásokra mind a jobb-, mind a baloldalon történtek – az ítélet csakúgy, mint a Pozitív Szlovénia kongresszusának pénteki döntése – befolyással lesz.

Rihard Braniselj, a Polgári Lista parlamenti képviselője viszont úgy vélte, hogy az ítéletnek nem lesz politikai következménye. Szerinte az SDS aligha adja fel a vezetőjét, és listája élén vele indul a választásokon, ugyanannyi szavazatot nyerve, mint máskor. A szlovén törvények ugyanis nem tiltják elítéltek indulását a választásokon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.