Az év végére Kína legyőzheti az USA-t

Tbg
gazdaság
2014 április 30., 07:31
photo_camera )

Lesz miről beszélgetni most az Egyesült Államokban, írja a Shangaiist nevű angol nyelvű, sanghaji blog. A legújabb előrejelzések szerint ugyanis Kína nemzeti összterméke, GDP-je megelőzheti a világ vezető hatalmáét, az USA-ét.

Legalábbis a két legkomolyabb gazdasági lap, az Economist és a Financial Times is óriási szalagcímben számol be   legújabb prognózisairól. A két lap saját számításait közölte az ENSZ legfrissebb adatai alapján.

Előbbi újságnak a hírről szóló tweetje alatt máris óriási vita kerekedett abból, hogy ez most így van-e vagy sem, és egyáltalán, mit jelent ez az USA-ra nézve.

A lapok az ENSZ-hez tartozó, Nemzetközi Összehasonlítási Program (ICP) legfrissebb kutatásainak adataiból (pdf) kalkuláltak. Az ICP vásárlóerőparitásos (PPP) összehasonlítást végzett, amely figyelembe veszi az országban a fogyasztói árakat, béreket, valutaárfolyamokat stb. Ez alapján Kína gazdasági ereje 20%-kal nőtt a 2005-ös adatokhoz képest.

photo_camera )

Az egy főre jutó GDP-t tekintve persze Kína még sehol sincs az Egyesült Államokhoz képest.

Az IMF korábban 2019-re jósolta meg, hogy Kína az élre tör.

Utoljára 1890-ben volt Kína a legnagyobb gazdasági hatalma a világban, aztán következett "Amerika évszázada", amit most "Távolkelet évszázada" követhet, írja az Economist.  (Shanghaiist/Economist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.