Orbán: A megszállási emlékmű pontos és makulátlan

Tbg
Egyéb
2014 április 30., 09:58
comments 202

Négyoldalas levelet írt Dávid Katalin akadémikusnak, művészettörténésznek Orbán Viktor a Szabadság téri német megszállási emlékműről. A levelet az Origó ismertette.

A miniszterelök azzal indokolja a levélírést, mert "a magyar politikára oly jellemző homályos dramaturgia folyományaként" kezébe került Dávid "Feljegyzések" c. levele, ami ugyancsak az emlékműről szólt.

Dávid leveléről csak annyi derül ki, hogy Orbán olvasta, és - mivel ez az első reakció, amelyik "elkerülte az olcsó politikai lökdösődés kocsmapultját" - írt rá egy választ.

A levelet nemcsak Dávidnak, de Hegedűs Zsuzsának, Keserü Katalinnal és Erdélyi Zsuzsának is elküldte. A levél végén azt is írja, közzétehető az írás, feltehetően így került az Origó birtokába.

Orbán ezek után saját maga értelmezi a német birodalmi sas és Gábriel arkangyalt ábrázoló szoborcsoportot, amiről összefoglalóan azt írja:

(...) ez a műalkotás erkölcsi szempontból, gesztusrendszerének történelmi tartalmát tekintve pontos és makulátlan.

Orbán az angyal szerepeltetését "igazi alkotói bravúrnak" érzi, és ő nem az "ártatlan államot", hanem az "ártatlan áldozatokat" látja benne nem úgy, mint mások.

Az angyal pedig azért angyal, mert a náci birodalom Orbán szerint elsősorban keresztényellenes volt, mivel megtagadta a kétezer éves keresztény Európát, legyenek az áldozatok akár "óhitűek, keresztények vagy hitetlenek".

Orbán szerint a magyar állam felelőssége tetten érhető. Annak ellenére, hogy történelmi tény az ország megszállása, a magyar vezetés igenis kollaborált a megszálló németekkel, de ez a szobor nem a magyar államról szól.

Orbán szerint a nagy kérdés, hogy mit tehetünk mi most az együttélésért.

A kormányfő szerint a magyar állam bocsánatot kért azoktól, akiktől bocsánatot kellett kérni, és jóvátett már mindent, amit ebben az ügyben jóvá lehetett tenni, hiszen tudja, hogy ezek a bűnök jóvátehetetlenek, írja.

 Ugyanakkor olyan felelősséget nem vállalunk, ami nem illet bennünket. Ezért azt is egyenesen ki kell mondanunk, hogy német megszállás nélkül nincs deportálás, nincsenek vagonok, és nincsenek százezerszám elveszett életek sem.

- írja Orbán, levelét pedig azzal zárja, az ő generációja éppen azért lett antikommunista, mert "elege lett az őszintétlen és bizalmatlanságra épített életből."

A Szabadság térre tervezett emlékmű miatt hetek óta tart a politikai vita a kormány és az ellenzék egyes pártjai, és a zsidószervezetek között.

Orbánék a választás előtt azt ígérték, megbeszélik az ügyet az érintett tiltakozókkal a választás után, ám tárgyalás helyett folytatódott az emlékmű felállítása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.