Még mindig csak részben szabad a magyar sajtó

Média
2014 május 01., 11:52
comments 114

Elkészült a Freedom House (FH) átfogó sajtószabadság-jelentése 2013-ról. Az FH még a 2011-es adatok alapján minősítette le a magyar sajtóviszonyokat szabadról részben szabad kategóriába.

Mint most írják, az akkor kifogásolt állapotok nem sokat változtak 2013-ban, és komoly, állandó aggodalomra ad okot, hogy a 2010 óta bekövetkezett törvényi szabályozásnak negatív hatása van a sajtószabadságra. Ugyanakkor a szervezet pozitív fejleményként értékeli, hogy hosszas jogi csatározás után az ellenzéki Klubrádió visszakapta az országos frekvenciáját tavaly.

Ezzel a világranglista 71. helyére kerültünk, három helyet előrelépve a 2013-es jelentéshez képest (ami persze a 2012-es évről szólt).

Magyarország még egy szégyenlistára felkerült, az FH értékelése szerint azon országok közé kerültünk, ahol az elmúlt öt évben a legtöbbet romlott a helyet.

fh01

Az FH jelentése szerint globálisan évtizede nem volt olyan rossz a sajtószabadság állapota, mint tavaly. Az eséshez komolyan hozzájárul, hogy több közel-keleti országban, például Egyiptomban, Líbiában és Jordániában, de Törökországban, Ukrajnában és számos kelet-ázsiai országban is sokat tettek tavaly a kormányok azért, hogy korlátozzák a média szerepét.

A világ lakóinak csak 14 százaléka élhet olyan országban, ahol az FH jelentése szerint szabad a sajtó. Nem szabad állapotú országban az összlakosság 44 százaléka él, míg részben szabadban 42 százalék.

A világ minden régiójában tapasztalták tavaly, hogy a kormányzatok igyekeznek átvenni a hatalmat a tömegkommunikációs eszközök fölött. Sok helyen fordultak elő újságírókat ért támadások, illetve különféle cenzúrázási kísérletek, és sajtótermékek blokkolása is.

fh02

Egyre több országban nem látják szívesen a külföldi újságírókat, mind a kínai, mind az orosz hatóságok utasították el például külföldi riporterek vízumkérelmét, az egyiptomi kormány pedig az Al-Jazeera katari hírtelevízió teljes stábját letartoztatta.

A vizsgált 197 országból amúgy 63-ban szabad a sajtó, 68-ban részben szabad, és 66-ban pedig nem szabad.

A szubszaharai régiót leszámítva mindenhol romlottak az értékek. Leginkább Észak-Amerikában és a Közel-Keleten.

A legrosszabb a helyzet Fehéroroszországban, Kubában, Egyenlítői-Guineában, Iránban, Észak-Koreában, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban.

A teljes jelentés, az adatok és a metodológia a Freedom House honlapján olvashatóak el.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.