Ennél jelenleg nincs élethűbb játék a világon

TECH
2014 május 02., 16:06

Markus 'Notch' Persson-nak, a Minecraft készítőjének új, ingyenes játéka, a Drowning in Problems (Problémákban fuldoklás) csilli-villi grafika nélkül is nagyon jól megragadja, milyen az emberi élet.

A kezdet egyszerű: először nincs semmi.

Aztán megszületsz. Ezután pedig kezdenek sokasodni a problémák. Ahhoz, hogy fejlődj, feladatokat kell megoldanod. Először csak játszani és tanulni, később viszont egyre komplexebb, egymásra épülő problémákkal szembesülsz. Barátokat kell szerezned, majd továbblépned, szeretni és összetöretni a szíved, dolgozni, létrehozni és becsődölni. Ha megvannak, nőhetsz egy kicsit. Minden időbe telik és minden új dolog megszerzésével valamit elvesztesz. Jobb oldalt mindig látod, épp mivel rendelkezel.

Időkorlát nincs, de az unalom úgyis a halálba visz. Az egész kb. 5 percet vesz igénybe.

Persson kreálmányát a Ludum Dare nevű játékfejlesztő versenyre csinálta, aminek az a lényege, hogy az indulóknak két nap alatt kell megírni egy teljes játékot mindennel együtt. A Drowning in Problems agytépően minimalista és nihilista dizájnjába valószínűleg beleszólt ez a 48 órás korlát, de nehéz is lenne máshogy elképzelni. Egyáltalán nincs grafikája, csak két oszlopot látsz, betűket és néha megjelenik egy százalékszámláló. Ha barátokat szerzel, kiírja, hogy 2 barátod van, ha meglátogatod az egyiket, egy emléket kapsz. Valahogy így nézhet ki egy ember élete minden emberi nélkül, madártávlatból, papírra feljegyezve.

Hogy mennyire élethű az egész, azt jól mutatja, hogy a játék hivatalos oldalán lévő kommentek akár a való életről is szólhatnának:

"Tetszett az ötlet, de szerintem a töltési idők idegesítőek"

"Nagyon érdekes. Egy kicsit hosszú a végén, de jó"

"Elvesztettem az érdeklődésem a sok kattintás után. Azt hittem, lesz valami a végén, de nem tudtam tovább csinálni."

"Van mód arra, hogy valamilyen 'jó befejezést' kapjunk?"

Hát, sajnos nincs. Meghalsz, eltűnsz és elfelejtenek. Ahogy Juhász Gyula írta 'Fejfámra...' című versében:

Nem volt rossz, sem jó,
Csak ember, fáradt,
Várt, várt és nem lelt
Soha csodákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.