Már ez sem scifi: izraeli kutatók kifejlesztettek valamit, ami olyan, mint a tricoder a Star Trekben

meghökkentő tudomány
2014 május 04., 13:18

Két nap alatt félmillió dollárnyi adományt gyűjtött be a Kickstarteren a Fogyasztói Fizika (Consumer Physics) nevű izraeli cég legújabb eszköze, a SCIO legyártására. Kétszer annyit, mint amennyit terveztek.

A SCIO instant sláger lett.

Nem csoda. A leginkább egy béna zseblámpára emlékeztető cuccot mintha egy scifiből vették volna elő. Nem is egy scifiből, hanem a Star Trekből. A SCIO olyan, mint a legendás tricoder, a kütyü, ami mindenről megmondja, hogy micsoda.

photo_camera Consumer Physics

A SCIO is ezt tudja. Illetve még csak részben tudja ezt, mert egyelőre csak az ételeket analizáló verziója készült el. De már az is elég lenyűgöző. Elég rávilágítani vele, mondjuk egy paradicsomra, és már közli is, hogy

24 kalória, ebből 14 szénhidrátokból.

Vagy egy almára, ami

84 kalória, ebből 24 szénhidrátokból.*

Ha pedig egy szelet sajtot raknak elé, akkor érzékeli a zsírtartalmat is.

A fejlesztők szerint kis munkával a SCIO képes lesz gyógyszerek összetételét is kielemezni, vagy akár azt megmondani, hogy kell-e öntözni a szobában kornyadozó virágokat.

Mondjuk eddig is voltak gépek, amik képesek voltak erre. Alig voltak nagyobbak egy íróasztalnál, és nem is kerültek sokkal többe párezer dollárnál. A SCIO viszont egészen apró, pendrive méretű, és olcsó is lesz, mert a fejlesztői készlet is csak 399 dollárba kerül.

Ezt azoknak árulják, akik okostelefonos alkalmazásokat készítenének a zsebspektrométerhez. (Via Vocativ)

*Javítva, ld. kommentek

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.