Putyin lenyugodott? Vagy forral valamit? Hirtelen békülékeny lett

külföld
2014 május 07., 19:24

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán békülékeny lett. Jó hír ez? Vagy valami trükk? Ezt találgatja most mindenki, aki nincs beavatva az orosz elnök terveibe.

Szerdán előbb fogadta a svájci elnököt, aki az EBESZ soros vezetője is. Utána következett a békülékenység. Didier Burkhalter mondott volna valamit, ami meggyőzte? Furcsa lenne.

A lényeg, hogy három nagyon fontos dolgot jelentett be Putyin, és mindhárom a megbékélés felé tett gesztus.

Azt ígérte, hogy az ukrán határnál álló orosz katonák visszamennek a laktanyáikba. Ez a NATO szerint még nem történt meg, de ha betartja az orosz elnök a szavát, akkor a közvetlen háborús fenyegetés sokat enyhülhet. (Vagy vérszemet kap az ukrán hadsereg, és így lesz baj.)

Azt javasolta, hogy halasszák el a vasárnapra tervezett donyecki népszavazást. Ebben autonómiát akarnának maguknak megszavaztatni az orosz határhoz közeli területek szakadár vezetői, nagyjából a márciusi krími recept szerint. Hárommillió szavazólapot már ki is nyomtattak. A kijevi kormányt el nem ismerő helyi vezetők azt mondták, hogy pénteken döntik el, hogy mit szólnak Putyin javaslatához. A népszavazást az ukrán kormány végig ellenezte.

És Putyin azt is mondta, hogy a 26-ra tervezett ukrajnai elnökválasztás akár hasznos is lehet a megoldás felé vezető úton. Ez azért fontos fordulat, mert eddig az orosz politikusok nagyon határozottan azt mondták, hogy ezt a választást el kell halasztani. Putyin most is utalt rá, hogy jó lenne, ha előbb rendeznék Ukrajna alkotmányos helyzetét, és biztosítanák a keleti (inkább orosznyelvű) régiók nagyobb önállóságát, ám így is áttörést jelent, hogy elfogadhatónak tartja már a választást.

A nyugati reakciók egyelőre óvatosak, és a kijevi vezetők is inkább komolytalannak érzik Putyin békülékenységét. Mindenesetre lehetséges, hogy a háttérben körvonalazódik valamilyen rendezési terv. Vagy Putyin blöfföl. Vagy megállapodott az elnökválasztás esélyesével, esélyeseivel.

Moszkva mindenesetre békülékenyebbnek látszik mint valaha, Janukovics elkergetése óta. Közben továbbra is vannak összecsapások Kelet-Ukrajnában, az ukrán hadsereg most éppen Mariupoliban próbálkozik a városközpont visszaszerzésével. Napközben egy időre elfoglalták, és 16 szakadárt lecsuktak, de estére az a hír terjedt el, hogy a területet ismét az oroszbarát fegyveresek kerítették hatalmukba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.