Dönthet-e egy gép egy ember haláláról?

Tbg
háború
2014 május 10., 12:12

Az ENSZ szakértők felkérésével ősszel Genfben fog először foglalkozni a hadirobotok szabályozásának kérdésével.

A kérdés ugyanis érinti a jelenleg is hatályos "egyes hagyományos fegyverek korlátozásáról szóló ENSZ-egyezményt". Itt az egyes a túlzott, vagy tömeges pusztításra alkalmas fegyverekre vonatkozik, azaz taposóaknák, kazettás bombák, lézerfegyverek, gyújtóbombák.

Beszélni kéne az alapelvekről

Bár teljesen automatikus, harcászati céllal bevetett robotokat még sehol a világon nem használnak, a technikai lehetőségek már most adottak ahhoz, hogy egy gép felismerjen, majd megsemmisítsen emberi célpontot.

Azaz, vélik az ENSZ által felkért szakértők, ideje volna, hogy a nemzetközi közösség legalább az alapokról kezdjen el valamiféle diskurzust. Azt ugyanis, hogy az egyes országok éppen hol tartanak az ilyen fejlett technológiák fejlesztésében, nem szokták egymás orrára kötni.

photo_camera A Phalanx lézerágyúja (AFP/US NAVY)

A novemberi vitán Ronald Arkin and Noel Sharkey professzorok egymás partnerei.

Sharkey kifejezetten tiltáspárti, tagja a Gyilkos Robotok Elleni Kampánynak (CAKR), és elnöke a Harcirobotok Ellenőrzése Bizottságnak (CRAC) is. Sharkey szerint az ilyen harcászati technológiák már most sértik a nemzetközi egyezményeket.

Arkin ezzel szemben nincs az egyetemes tiltás pártján, szerinte azonban most még szükséges volna valamiféle moratóriumra az ilyen robotok bevetése ellen, amíg a szabályozás megszületik.

Arkin egyébként úgy látja, a harcászati robotoktól nem feltételenül lesznek embertelenebb a háborúk, sőt: a gépek kevésbé hajlamosak a tévedésre, mint az emberek, így pl. talán csökkenthetők a civil áldozatok aránya.

Emberi jogi oldalról már volt az ENSZ előtt a kérdés, ez a bizottság az azonnali moratórium bevezetését javasolta.

A téma rapportőre, Christof Heyns így fogalmazott:

Egy gép nem dönthet egy ember életéről vagy haláláról.

Szerinte már működnek is ilyen rendszerek a világban, mint pl. az amerikai tengerészet Phalanx nevű rendszere, vagy az izraeli Harpy nevű védelmi rendszer, amely radarjelenek alapján indít automatikus drónokat, de az amerikai hadsereg távirányítású drónokkal folytatott terroristaellenes háborúja is a robotizált háború felé mutat. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.