Donald Tusk nem tartja szerencsésnek Orbán Ukrajnával kapcsolatos szavait

külföld
2014 május 13., 15:38
comments 230

A lengyel miniszterelnök keddi, Ukrajnával foglalkozó varsói sajtóértekezletén kitért Orbán Viktor kormányfő szombati parlamenti beiktatási beszédében elhangzott, a határokon túl élő magyarok autonómiájáról szóló kijelentésére, és azt "nem szerencsésnek" minősítette.

Orbán beiktatási beszédében egyebek között kijelentette, hogy a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia. Mint mondta, mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete.

photo_camera Egy korábbi találkozójuk (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

A lengyel miniszterelnök szerint Orbán Viktor szavai nem a megfelelő helyen és nem a megfelelő időben hangzottak el.

Tusk közölte, hogy hamarosan találkozik Orbánnal Pozsonyban, a globális biztonsági konferencián, ahol ezt a véleményét nyíltan is el fogja mondani, ha "el is rontja a hangulatot".

Ma, amikor tanúi vagyunk Ukrajna szétbontásának, az ország szétszakítására irányuló kísérletnek, egy ilyen kijelentés aggodalmat kelthet

- mondta el a lengyel miniszterelnök.

Majd hozzátette, hogy megérti Orbán Viktor Magyarország határain kívül élő honfitársai iránti aggodalmát, de egyidejűleg arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy ne támogassuk a szakadárok Oroszország által támogatott akcióit, amelyek egyértelmű célja az ukrán állam szétbontása.

Semmi kétségem, hogy az Ukrajnával határos országoknak, Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának szolidaritást kell mutatniuk, és teljes mértékben érdekeltnek kell lenniük Ukrajna integritásának és szuverenitásának fenntartásában. Ha valaki azt mondja, hogy Ukrajna szétesése valamilyen haszonnal járhat a szomszédok számára, az drámai hibát követ el, és a történelem ismeretének hiányáról tesz tanúságot.

- szögezte le a lengyel miniszterelnök. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.