A köztelevízióban kell megvallaniuk bűneiket kínai ellenzéki újságíróknak

külföld
2014 május 15., 10:44

Új elemmel bővült a korrupt és diktatórikus kínai igazságszolgáltatási rendszer: még mielőtt bármilyen ítélet születne egy ügyben, a vádlottnak a köztévében kell bevallania bűneit.

Egy héten belül másodszor fordult elő, hogy az országban előállított újságíró felbukkant az állami tévében, és mindent részletesen bevallott.

A 62 éves pekingi Xiang Nanfu, aki szabadúszóként főleg a New York-i tulajdonban lévő kínai nyelvű Boxun.com-nak dolgozott, többek között azt kellett bevallja, hogy kitalált dolgokat, amik nem felteltek meg a valóságnak

Viselkedésemnek rossz hatása volt. Ezzel megrágalmaztam a kormánypártot és kormányunkat.

- mondta élő adásban a zöld színű rabruhát viselő újságíró a szerdán.

photo_camera CCTV / AFP

Xiang elismerte, hogy külföldi honlapon számos hamis sztorit jelentetett meg, információkat talált ki, és mindezzel súlyosan megsértette Kína imázsát. A vallomásról részletesen beszámolt a kínai állami hírügynökség is.

A férfit május 3-án vették őrizetbe, viszálykeltésért és bajkeverésért. Ezek jellemzően olyan vádpontok, melyekkel aktivistákat és a kormánnyal szemben fellépő ügyvédeket szoktak megvádolni.

Xiang köztévés vallomása egy héttel azután jött, hogy egy másik veterán újságíró, Gao Ju kitakart arccal szintén bevallotta bűneit. Gaot április 24-én vették őrizetbe, azzal a váddal, hogy államtitkokat szivárogtatott ki tengerentúli félnek. A férfi amúgy hasonló vádak miatt hat évet ült már börtönben a kilencvenes években. Gao május 8-ai tévéadásban elmondta, hogy nagy hibát követett el, és bevallotta bűneit is.

A sajtószabadság állapotát követő francia szervezet, a Reporters Without Borders jelentése szerint ez a vallomás gyalázatos, és ennek közvetítése az állami televízióban a legalapvetőbb jogok megsértését jelenti.

Nemrég szintén az állami tévében bukkant fel egy ismert blogger, aki reformista bejegyzéseivel lett híres. Ő nyolc hónappal őrizetbe vétele után tűnt fel a tévében, és vallotta be, hogy prostituáltakat látogatott. Ezután nem sokkal óvadék ellenében szabadon engedték.

A Reporters Without Borders 2014-es indexe szerint a vizsgált 180 országból Kína a 175-ik helyen szerepel a média helyzetét vizsgáló listájukon. Csak Szomáliában, Szíriában, Türkmenisztánban, Észak-Koreában és Eritreában rosszabb a helyzet. (via BusinessWeak)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.