Acélgyári munkások raktak rendet Mariupolban

Egyéb
2014 május 16., 09:49
comments 21

Mariupolban hetek óta véres harcok voltak, de péntek reggel nyugalomról számoltak be a tudosítók. A kelet-ukrajnai városban az oroszpárti felkelők több kormányzati épületet elfoglaltak, barikádokat emeltek, és az ukrán rendfenntartókkal rendszeresen harcba keveredtek. A városban az összecsapásoknak több halálos áldozata is volt. Mivel a város amolyan senkiföldje lett, a közbiztonság is nagyon megromlott. Rengeteg rablás történt, sofőröket rángattak ki például autóikból.

photo_camera Fotó: AFP/Genya Savilov

A rendet most Ukrajna leggazdagabb oligarchája, a környéken acélgyárat üzemeltető Rinat Ahmetov állította helyre. Felszólította a munkásait, hogy járőrözzenek és vegyék át az elfoglalt épületek ellenőrzését. A városban most céges overallban és védősisakban masírozó munkások tartják fenn a rendet. Ez azonban elég törékeny, mert a város határában egy ukrán ellenőrzőpontot péntek reggel is megtámadtak. A belvárosból azonban az ukrán rendőrök és a felkelők is visszavonultak. Ahmetov mindkét oldallal elfogadtatta, hogy a munkásai vegyék át a fegyveres hatalmat a városban.

Szlovjanszkban továbbra is rendszeres a tűzharc. A városban nem működik a tömegközlekedés, lekapcsolták a tévéadásokat. A város külterületén és a környékbeli falvakban csütörtökről péntekre virradó éjjel is harcok voltak. Az ideiglenes ukrán elnök szerint fontos sikereket értek el a kormány csapatai.

photo_camera Fotó: AFP/Genya Savilov

Kelet-Ukrajnában az utóbbi hetekben több tucat ember halt meg a harcokban, és legalább száz embert raboltak el. A vasárnapi népszavazás után Donyeck és Luhanszk régiók felkelői megalakították a Donyecki Népköztársaságot, amelyek erejüket egyesítve hirdettek harcot a kijevi kormány és hadserege ellen. Szergej Zdriljuk, a donyecki felkelők parancsnoka 24 órás ultimátumot adott az ukrán hadseregnek csütörtökön, hogy hagyják el a két régiót.

Washington és Moszkva üzengetnek

Jövő szombatra elnökválasztást terveznek Ukrajnában. Az amerikai külügyminiszter nagyon szigorú szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, ha megpróbálnák megzavarni a választást. Ezzel együtt nem világos, hogy a kelet-ukrajnai régiókban sikerül-e megszervezni a szavazást. Az amerikai kormány felszólította a felkelőket, hogy a nemzeti párbeszéd nevében vegyenek részt a választáson.

Az orosz külügyminiszter szerint nem lehet választást tartani a polgárháborús helyzetben. Szergej Lavrov szerint nevetséges ezzel kapcsolatban felvetni Moszkva felelősségét.

Az orosz külügy péntek reggel azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy ENSZ-felségjelzésű helikoptereket használnak katonai akciókra, és kérte az ENSZ-t, hogy ítélje el Ukrajnát ezért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.