Csak a Jobbik védi Kovács Bélát

POLITIKA
2014 május 19., 06:54
comments 123

Miről van szó?

Kovács Béláról a múlt héten kiderült,hogy orosz kém. Hogy ezt honnan tudjuk? Megírta a Magyar Nemzet, ami ügyészségi forrásokból megtudta, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal értesülései alapján kikérték a mentelmi jogát az Európai Parlamenttől, ahol 2010 óta képviselő.

Milyen bizonyítékok vannak?

Egyelőre semmilyenek. Illetve a nemzetbiztonság érdekeire hivatkozva semmilyen bizonyítékot nem hoztak eddig nyilvánosságra.

Bizonyítékok helyett így csak körülményekről tudunk. Hogy ezek mik?

  • Kovács Bélát a háta mögött Kágébélának hívták Brüsszelben!
  • Moszkvában tanult, a híres szovjet kémképzőben, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében - ahol amúgy csoporttársa volt a Magyar Nemzet külpolitikai rovatát vezető Stier Gábor.
  • Kovács feltűnően jóban van az oroszokkal: ő vezeti az EP és az orosz parlament közös energetikai munkacsoportját, és amúgy is gyakran szólal fel Oroszország mellett.
  • Tagja volt annak a "független" "megfigyelőcsoportnak", ami mindent rendben levőnek talált a márciusi krími népszavazáson.

Utánanéztünk, hogy egy EP-képviselő, ha kém, milyen titkokat szerezhet meg Brüsszelben:

Különösebben érdekeseket nem.

De kiépíthet hálózatot. Különben pedig az, hogy az EP-től kérték ki a mentelmi jogát, még nem jelenti azt, hogy Brüsszelben kémkedett. Csak annyit jelent, hogy a mentelmi jogával Brüsszel rendelkezik, és annak visszavonása nélkül nem folytatható ellene eljárás.

Kik fogják ma kideríteni az igazságot?

A magyar parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjai:

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke

A közélet iránt egészséges mértékben érdeklődők a múlt hétig semmit sem tudtak róla. Azóta megtudtuk, hogy mindig magánál tartja középiskolai tablóképét, hogy azt előrántva bármikor bizonyíthassa:

nem volt kopasz.

Azóta Molnár kétszer is lemondott a posztjairól:

  • Először a szkinhedvád miatt, mert nehezen viselte, hogy rajta keresztül az MSZP-t támadják.
  • Másodszor - és ez most kicsit zavaros lesz - azért, mert valakik megzsarolták, hogy ha nem mond le (másodszor is), akkor nyilvánosságra hoznak egy felvételt, amin Horvátországban Horváth Csabával csinál valamit.

Hogy mit csinál Horváthttal, és mi lehet az, amit együtt csinálnak, de csak neki kínos, azt nem árulta el. Talán semmit, ha jól értem, talán azért mondott le, mert felháborította, hogy egyáltalán megzsarolták.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke

Ha elfogadjuk azt az állítást, hogy a Fidesz a rezsicsökkentéssel nyerte meg a választást, kétségünk se lehet Németh zsenije felől. Ha nem is vezénylő tábornoka, legalább zupás őrmestere volt ő a rezsiháborúnak, aki fáradhatatlanul nyújtotta be éveken át az újabbnál újabb rezsicsökkentő törvényeket. Az áprilisi választáson viszont elbukta egyéni körzetét.

A bizottság tagjai

  • Dr. Galambos Dénes (Fidesz).
  • Lezsák Sándor (Fidesz).
  • Móring József Attila (KDNP).
  • Mirkóczki Ádám (Jobbik).
  • Szél Bernadett (LMP).

Akkor hát, kezdődjön a meghallgatás!

A helyszínről Botos Tamás és Plankó Gergő, a stúdióból Király András közvetít.

photo_camera Fotók: Botos Tamás

8:58 Megérkezett Vona Gábor. Nincs titkolnivalójuk, mondta, ezért nyílt ülést szeretne - ami azért jó, mert azon, a nemzetbiztonsági érdekre tekintettel az ég világon semmi sem derülhetne ki. Kovács és Vona szerint viszont a zárt ülés azt bizonyítaná, hogy a kémvád "csak politikai játszma".

Mirkóczki Ádám is megszólalt, szerinte törvényesen nyolc nappal előbb kellett volna meghívót küldeni az ülésre, de csak pénteken kapták meg. Kovács Béla csütörtökön azt mondta, ő maga kérte Mirkóczkit, hogy hívassa össze a nemzetbiztonsági bizottság ülését, amire ezek szerint nem kapott időben meghívót.

9:00 Megjött Szél Bernadett is, aki azt szeretné megtudni, hogy volt-e a Jobbiknak bármilyen orosz kapcsolata. Ő is nyílt ülést akar.

nemzetbiztonsagi_2

9:01 Kovács Béla szó nélkül osont be a terembe Vona Gábor mögött. Csütörtöki sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy ha nem lesz nyílt az ülés, akkor majd utána ő elmondja, hogy mi hangzott el.

9:15 Vadai Ágnes is be akart ülni a bizottságba, aminek az előző ciklusban még tagja volt, de már nem az. Kiküldték. Cserébe elmondta, hogy a fideszesek megszavazták a zárt ülést.

nemzetbiztonsagi_4

9:16 Először a nemzetbiztonsági szolgálatokat hallgatják meg, a Jobbikosokat csak utána.

VÉGET ÉRT A MEGHALLGATÁS!!4!

12:29 Vona Gábor távozott elsőként. A Jobbik elnöke nem értette, hogy miért kellett bemennie, szerinte semmilyen bizonyítékot nem mutattak be a Kovács Bélával szembeni kémvád alátámasztására. Zárt ülés volt, tehát mondhat, amit akar, nem áll módunkban ellenőrizni.

Mindazonáltal Vona a bizonyítékok hiányából két következtetést vont le:

  • lejárató kampány folyik ellenük;
  • mégpedig külföldi nyomásra.

A Jobbik már csütörtökön is külföldi nyomásról beszélt, amit szerintük Joe Biden és Orbán Viktor telefonbeszélgetése bizonyít. Ebben amúgy azok alapján, amit a magyar és az amerikai kormány nyilvánosságra hozott belőle, nemhogy Kovács Béláról, de még a Jobbikról sem esett szó.

4_kovacs_bela_jobbik_kem

12:32 A szintén jobbikos Mirkóczki Ádám szerint is fölösleges volt összehívni a bizottságot - ezt ügye csütörtökön még Kovács Béla tőle kérte -, mert a fideszesek nem is kérdeztek semmi olyat, amit nyílt ülésen ne kérdezhettek volna meg.

12:33 Azt, amit a szakszolgálatok mondtak, évekre titkosították. Mirkóczki szerint amúgy nem volt semmi abban, amit mondtak.

6_kovacs_bela_jobbik_kem

12:37 Kovács Béla csak annyit mondott, hogy

nem mondhat semmit.

Illetve azt is mondta, hogy ha kell, lemond.

kovacs_bela_jobbik_kem

12:41 Miközben Vona és Mirkóczki tovább ismételgette, hogy koncepciós eljárás, Kovács Béla hátat fordított és lelépett. Azt mondta, Szegedre megy lakossági fórumra. Az amúgy délután ötkor kezdődik, de lehet, hogy nagyon lassan vezet.

 És akkor hallgassuk meg mindennek az ellenkezőjét! A szó a Fideszé.

12:43 Megérkezett a bizottság fideszes alelnöke, Németh Szilárd, aki magától értetődően pont az ellenkezőjét mondja annak, amit a Jobbikosok. Vagyis szerinte

  • alaposan dokumentált Kovács tevékenysége;
  • tehát megalapozott a mentelmi jog felfüggesztése;
  • adatokat szivárogtatott, ezekről szerinte a jelentés be is számol;
  • mi több, konspiratívan találkozott oroszokkal.

Mindezt úgy összegezte, hogy

Kovács hazaáruló, akit Vonáék foggal-körömmel védenek.

12:48 Az is kiderült, hogy az ülésen kizárólag Kovácsról volt szó, a Jobbik orosz kapcsolatairól, feltételezett orosz finanszírozásáról nem. (Az ügy részleteinek több ismerőjétől úgy hallottam pedig, hogy a titkosszolgálatok bizonyítékai részben pont erről szóltak. -akiraly)

12:51 Ha azt hitte, hogy valaha bizonyítékokat fog hallani Kovács kémkedéséről, hát nagyot tévedett.

Állítólag vannak felvételek, de ezeket, meg minden más adatot 2043-ig titkosítottak.

Kovács Béla 2043-ban 83 éves lenne.

Végül hallgassuk meg egy eggyel függetlenebb szereplő véleményét:

12:54 Szél Bernadett, a bizottság elempés tagja szerint a Kovács elleni vád

nem összeesküvés-elmélet, hanem megalapozott.

13:07 Nehogy lemaradjon a legjobb:

Németh Szilárd azt mondta, Elhangzott az is, hogy Kovács Béla igazából nem is Kovács Béla, hamis az önéletrajza!

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.